Laura Codruţa Kovesi: Salariile medicilor ar putea fi asigurate din confiscările dispuse de judecători

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat marţi, în cadrul prezentării bilanţului activităţii instituţiei pe anul 2014 că, dacă s-ar pune în aplicare hotărârile judecătoreşti în cazul prejudiciilor imense din anumite dosare, salariile medicilor români ar fi asigurate.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
24.02.2015

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat marţi, în cadrul prezentării bilanţului activităţii instituţiei pe anul 2014 că, dacă s-ar pune în aplicare hotărârile judecătoreşti în cazul prejudiciilor imense din anumite dosare, salariile medicilor români ar fi asigurate.

„Sumele confiscate pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice. Un element care nu trebuie ignorat. Hotărârile judecătoreşti au inclus recuperarea şi confiscarea de produse infracţionale în sumă de peste 310 milioane de euro. De trei ori mai mult decât în 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor din România într-un an de zile. E important să se execute hotărârile”, a declarat procurorul şef al DNA, citată de B1 TV.

În ceea ce priveşte activitatea instituţiei pe care o conduce, Laura Codruţa Kovesi a arătat că anul trecut s-au înregistrat câteva premiere. Astfel în 2014, DNA a avut cele mai multe dosare penale de soluţionat, cele mai multe rechizitorii emise, cele mai multe condamnări, dar şi cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi într-un an.

Pe de altă parte, principala vulnerabilitate a DNA şi marea provocare este creşterea continuă a volumului de activitate, cu acelaşi număr de procurori ca la înfiinţarea DNA. În prezent, volumul s-a triplat faţă de momentul înfiinţării instituţiei, a explicat Laura Codruţa Kovesi într-o declaraţie preluată de HotNews.

"Deşi procurorii au soluţionat anual tot mai multe dosare, ritmul de creştere e tot mai mare. Mai avem de soluţionat peste 5.000 de dosare", a declarat Kovesi, adăugând că volumul de muncă depăşeşte resursele fizice.

Pentru a citi mai mult despre problema recuperării prejudiciilor din dosarele penale intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor