Ce zice Kovesi despre legile tip Big Brother

Laura Codruţa Koveşi la CSM
Laura Codruţa Koveşi la CSM (Epoch Times România)

Insistenţele celor de la SRI în favoarea adoptării legilor tip Big Brother, în ciuda opoziţiei Curţii Constituţionale, sunt deja de notorietate, însă ce părere au colegi lor de la DNA, care ar urma şi ei să beneficieze de pe urma acestor legi? Procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi a vorbit miercuri seară, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 Tv, despre modul în care vede instituţia pe care o reprezintă această chestiune.

"Poziţia DNA este că se impune o modificare legislativa care să fie în concordanţă cu normele europene şi cu limitele impuse prin decizia CCR. În foarte multe dintre dosare am fi avut nevoie să administrăm acest gen de probatoriu - spre exemplu solicitarea unui listing telefonic, dar de fiecare dată am încercat ca această probă să o refacem prin alte procedee probatorii. Uneori am reuşit, uneori nu, însă această metodă de probaţiune este o metodă care se foloseşte", a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA a explicat că această metodă de probaţiune este o metodă care se foloseşte în majoritatea ţărilor din Europa, în SUA, însă trebuie stabilite anumite limite clare în care poate avea loc o ingerinţă în viaţa privată a persoanelor.

"Noi întotdeauna am solicitat aceste listinguri, am efectuat interceptări telefonice cu autorizarea prealabilă a instanţelor de judecată. Deci, un proiect de lege pentru a reglementa această problematică se impune cu necesitate pentru a fi ajutaţi în anchete atât noi cât şi ceilalţi procurori, cu respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale care sunt prevăzute în legi", a adăugat Kovesi.

În ceea ce priveşte percheziţia electronică fără mandat reglementată de intens contestata lege Big Brother 3, recent declarată neconstituţională de CCR, Kovesi a avut o atitudine tranşantă:

"Nimeni nu vrea să facă o interceptare fără să fie autorizată de judecător, nimeni din DNA nu vrea să obţinem listinguri fără să obţinem autorizare prealabilă de la judecător".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne