Bulgarii îşi fac şi ei DNA

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Bulgaria a decis să urmeze exemplul României şi a anunţat un plan de creare a unei structuri specializate care va investiga faptele de corupţie ale înalţilor oficiali, pentru a nu mai fi percepută drept una dintre cele mai corupte ţări ale Europei, transmit agenţiile Reuters şi BTA, preluate de Agerpres.

"Nu înregistrăm progrese în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt", a admis vice-premierul bulgar Meglena Kuneva, subliniind că ţara sa doreşte să urmeze exemplul României, unde politicieni, oficiali şi oameni de afaceri au fost investigaţi şi condamnaţi pentru corupţie. Înalt oficialul bulgar a mai precizat că noua instituţie anticorupţie va fi creată după modelul celei similare din România - DNA - şi va colabora îndeaproape cu serviciile secrete pentru protecţia informaţiilor legate de anchete.

Potrivit sursei citate, "DNA"-ul bulgar va fi constituit din procurori, anchetatori şi inspectori şi va deveni operaţional la începutul anului 2016, probabil în luna aprilie. Conform Guvernului de la Sofia, în jur de 7.670 de responsabili ar putea fi investigaţi de noua autoritate creată pe modelul DNA iar cei care le vor furniza autorităţilor informaţii de natură să ajute anchetele vor primi sume de bani drept recompensă.

Amintim că Uniunea Europeană a criticat în mod repetat autorităţile bulgare pentru reforma lentă şi ineficientă a sistemului judiciar, care s-a dovedit incapabil să sancţioneze oficialii acuzaţi de fapte de corupţie, un efect fiind rămânerea în continuare a Bulgariei în afara spaţiului Schengen.

Bulgaria şi România sunt monitorizate împreună de UE prin Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), raport de care depinde intrarea ambelor ţări în Schengen. În ceea ce priveşte România, ultimul raport MCV publicat la începutul lui 2015 a fost critic la adresa Parlamentului şi laudativ la adresa activităţii DNA. Cât despre ţara vecină, potrivit presei bulgare, raportul arată că Sofia a înregistrat progrese "limitate" în sistemul judiciar, acesta fiind supus unor influenţe politice. În Bulgaria s-au dat puţine sentinţe în cazuri de corupţie şi crimă organizată iar progresele în privinţa reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate au fost lente.

Potrivit experţilor europeni, atât România cât şi Bulgaria mai au de lucru în ceea ce priveşte respectarea standardelor europene cu privire la combaterea corupţiei şi a criminalităţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe