Lasconi, după raportul Comisiei de la Veneţia privind anularea alegerilor: Asta nu e democraţie funcţională!

Elena Lasconi (Captură video)
Andrei Pricopie
27.01.2025

Comisia de la Veneţia confirmă, în raportul dat luni publicităţii, că turul doi al alegerilor prezidenţiale a fost anulat în mod abuziv de Curtea Constituţională, a susţinut preşedinta USR Elena Lasconi, adăugând că o decizie de anulare a alegerilor putea fi luată numai în situaţii excepţionale şi Biroul Electoral Central era prima instituţie care trebuia să aibă o reacţie.

"Comisia de la Veneţia ne spune suficient de clar, pentru cine vrea să audă şi să înţeleagă, că modul în care CCR a anulat la noi alegerile prezidenţiale a fost unul abuziv. BEC trebuia să ia o decizie în acest caz, nu cei nouă judecători ai CCR, numiţi politic. România are reguli clare pentru alegeri, BEC avea responsabilităţi, dar a preferat să fie un pion într-un joc mai mare, care a dus la călcarea în picioare a democraţiei noastre. BEC avea obligaţia să menţină votul fiecăruia dintre noi în siguranţă şi să intervină. Nu a făcut-o! CCR a fost lăsată să ia această decizie abuzivă pentru că nimeni să nu o mai poată contesta. Asta nu e democraţie funcţională. Nu voi renunţa, sunt aici să apăr democraţia şi, în ciuda tuturor piedicilor care mi se pun, voi lupta pentru ca fiecare vot să fie apărat! România merită să fie ţara în care fiecare cetăţean e respectat, iar statul lucrează pentru oameni!", a declarat Elena Lasconi.

Potrivit Comisiei de la Veneţiei, deciziile de anulare a rezultatelor alegerilor ar trebui luate de cel mai înalt organ electoral şi astfel de decizii ar trebui să poată fi revizuite de către cel mai înalt organ judiciar, curte constituţională sau o instanţă electorală specializată, atunci când există un astfel de organ judiciar [alin. 21].

Şefa USR a opinat că, în cazul nostru, decizia nu a fost luată de Biroul Electoral Central şi, în orice caz, nu a putut fi contestată.

De asemenea, forul european subliniază că, dacă există atribuţia curţilor constituţionale de a invalida din oficiu alegeri, aceasta trebuie limitată la circumstanţe excepţionale şi reglementată în mod clar [alin. 27]. Iar anularea unei părţi a alegerilor sau a alegerilor în ansamblu poate fi permisă numai în circumstanţe excepţionale, ca ultima ratio, şi cu condiţia ca neregulile din procesul electoral să fi afectat rezultatul votului [paragrafele 18 şi 39].

Elena Lasconi consideră că nici raportat la această concluzie nu se poate spune că decizia CCR a fost una justificată. Se putea, în extremis, anula doar primul tur al alegerilor. Urmând ca acesta să fie reluat.

"Chiar şi acum, la mai bine de o lună şi jumătate, nimeni nu ştie de ce şi pe baza căror dovezi a decis CCR ca în România să nu mai fie al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Sau poate ştie preşedintele Iohannis, care a mai căpătat câteva luni de stat la Cotroceni prin aceeaşi decizie a CCR. Trebuie să ne uităm cu mare atenţie la concluziile Comisiei de la Veneţia pentru că explicaţiile date, procedurile care trebuie urmate în astfel de situaţii excepţionale, reprezintă temelia pentru apărarea democraţiei şi eliminarea oricăror abuzuri", a afirmat Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

Tot din raportul Comisiei de la Veneţia rezultă, conform USR, că sesizarea din oficiu a CCR nu a fost una corectă, pentru că nu este prevăzută expres de lege. Practic, CCR şi-a arogat puteri extraordinare şi prin asta a încălcat regulile de bune practici în materie electorală şi a afectat democraţia.

Cât priveşte perioada interimatului în cea mai înaltă funcţie în stat, Comisia de la Veneţia arată că aceasta trebuie să fie una foarte scurtă şi să rezulte clar din lege. Or, în cazul lui Klaus Iohannis, au punctat cei de la USR, prelungirea mandatului pentru o perioadă atât de lungă, printr-o interpretare forţată a legii, poate fi şi ea considerată o formă de abuz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor