Lapte matern vs. lapte praf. Avantajele alăptării
alte articole
Laptele de mamă este, incontestabil, cel mai bun aliment pentru un nou-născut. Şi totuşi, nu toate femeile pot alăpta. Există şi mame care, din diferite motive, nu doresc sau nu pot alăpta. Discutarea acestui aspect cu un specialist vă poate ajuta să vă daţi seama care este cea mai bună opţiune pentru dvs. şi copilul dvs.
Lapte matern vs. lapte praf. Ce recomandă organizaţiile internaţionale?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S.) susţine că orice nou-născut ar trebui alăptat la sân din prima oră de viaţă. Graţie elementelor nutritive esenţiale pe care le conţine, laptele matern (fără apă sau alte amestecuri) este indicat în primele şase luni, având calitatea de a întări sistemul imunitar împotriva unor afecţiuni.
Lapte matern vs. lapte praf. Care sunt avantajele laptelui matern?
- Laptele matern ca hrană exclusivă creşte IQ-ul copilului. Şase luni de alăptare duce la o creştere de 6-8 puncte a coeficientului de inteligenţă, conform unui studiu UNICEF. Aceasta nu înseamnă că hrana este singurul factor determinant. Moştenirea genetică, precum şi mediul, sunt răspunzătoare de inteligenţa copilului, însă atunci când acestea sunt precare, alăptatul poate creşte potenţialul celui mic.
- Ameliorează anemia. Statisticile din România arată că circa 60% dintre copiii de şcoală sunt anemici şi că unul din trei are deficit de fier, fapt ce duce la scăderea efortului intelectual. Fierul din laptele matern, chiar dacă nu este în cantităţi mari, este mai bine absorbit.
- Previne deficitul de iod. Studiile arată că 47% dintre copiii de 6-7 ani au deficit de iod, al cărui efect major este retardul mental.
- Formarea anticorpilor, aceştia jucând rol de paznic şi putând încetini apariţia diverselor afecţiuni legate de infecţii ale urechii, diaree, infecţii respiratorii, meningită etc.
- Întărirea sistemului imunitar prin bariere care pot bloca diferite bacterii şi virusuri.
- Este indicat în cazul bebeluşilor născuţi prematur şi poate proteja copiii de: alergii, astm, diabet, obezitate (unele studii arată că acesta poate avea rol în prevenirea obezităţii), sindromul morţii subite etc.
- Laptele matern (sau “hrana perfectă”) este uşor digerabil, mai ales că sistemul digestiv al unui nou-născut este încă nedezvoltat. Dacă mămica este sănătoasă, laptele conţine toate componentele necesare: lactoză, proteine, grăsimi, vitamine (mai puţin vitamina D), minerale etc.
- Copiii nu sunt singurii care beneficiază de pe urma alăptării. Aceasta asigură şi mamei o stare de sănătate bună postpartum deoarece ajută uterul să se contracte mai repede, reducând astfel pierderile de sânge. Mulţi consideră această perioadă etapa finală a lăuziei.
- Pe termen scurt, alăptatul împiedică apariţia unei sarcini nedorite, iar pe termen lung, reduce riscul de cancer la sân, cancer uterin şi ovarian şi oferă protecţie oaselor la vârste mai înaintate.
- Alăptarea arde până la 500 de calorii pe zi, ceea ce echivalează cu pierderea a jumătate de kilogram pe săptămână doar prin acest proces.
Aspect foarte important pentru dezvoltarea ulterioară a copilului, alăptarea are un rol major în crearea legăturii afective dintre mamă şi cel mic.
Lapte matern vs. lapte praf. Avantajele laptelui praf
Ca un aspect general, formulele comerciale nu conţin anticorpii transmişi prin laptele de la sân, uneori pot produce gaze şi constipaţie şi nu pot imita complexitatea laptelui matern, care se modifică odată cu nevoile copilului.
Deşi organizaţiile medicale importante din lume recomandă laptele matern, din diferite motive acesta ar putea să nu fie o opţiune în toate cazurile. Unele mămici suferă de probleme medicale care le împiedică să alăpteze, în timp ce altele consideră alăptarea un proces prea dureros şi stresant.
Formulele comerciale sunt o alternativă atunci când întrunesc toate condiţiile necesare (combinaţiile de proteine, grăsimi, vitamine etc.). Avantajele acestora:
- Oricare dintre părinţi se poate trezi în miez de noapte pentru a-l hrăni pe cel mic;
- Pentru că digestia se realizează mai lent, timpii de hrănire sunt mai mari;
- Mămicile nu trebuie să-şi mai facă griji că ceea ce mănâncă sau beau o să afecteze copilul;
- Flexibilitatea propriului program.
Mamele au dreptul de a alege ceea ce consideră că este mai bine pentru ele şi copiii lor. Totuşi, se recomandă insistent să se informeze cât mai mult posibil, astfel încât să ia o decizie bazată pe realitate.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.