Lansarea rachetei Coreei de Nord a fost confirmată

Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii au declarat miercuri că lansarea controversată de rachete în trei etape a Coreei de Nord a reuşit să trimită un obiect în spaţiu, crescând în mod semnificativ ameninţarea reprezentată de statul comunist izolat în regiune.
Poliţişti sud coreeni stingând foc în timpul unui miting ce denunţa lansările de rachete ale Coreei de Nord, Seoul 12 decembrie 2012. (Jung Yeon Je / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
13.12.2012

Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii au declarat miercuri că lansarea controversată de rachete în trei etape a Coreei de Nord a reuşit să trimită un obiect în spaţiu, crescând în mod semnificativ ameninţarea reprezentată de statul comunist izolat în regiune.

Oficialii au declarat că vor trebui să aştepte pentru a vedea dacă acesta este capabil să intre pe orbită şi să funcţioneze normal.

Atât SUA cât şi Coreea de Sud au condamnat Phenianul pentru dezvoltarea de tehnologie care ar putea fi folosită pentru a transporta un focos nuclear.

"Armatele din Coreea de Sud şi SUA au evaluat obiectul încărcat pe rachetă tocmai când a intrat pe orbită," a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, Kim Min Seok, la o conferinţă de presă, potrivit agenţiei Yonhap News.

"Deşi a intrat pe orbită, trebuie să aşteptăm şi să vedem dacă poate continua să funcţioneze normal", a continuat el.

North American Aerospace Defense Command, sau NORAD, a confirmat faptul că o rachetă a fost lansată de Coreea de Nord.

Mass-media de stat din Coreea de Nord a declarat că lansarea rachetei Unha-3 făcea "parte dintr-o muncă paşnică, ce corespunde cu planul ştiinţific şi tehnologic de dezvoltare al ţării" şi a adăugat că "oamenii din întreaga ţară sunt foarte încântaţi de vestea lansării încununate de succes. "

Dar Coreea de Sud nu a fost atât de bucuroasă în legătură cu situaţia.

"Acest obiect ar trebui să intre pe orbită şi să funcţioneze în mod normal. Pentru a deveni o rachetă, ea ar trebui să poată reajunge (până pe Pământ)," a declarat Kim la conferinţă. Între timp, o sursă militară a relatat pentru agenţia de ştiri că racheta ar putea zbura circa 12875 km, distanţa standard pentru rachete balistice intercontinentale.

Lansarea rachetei a avut loc la aproape un an după ce fostul lider Kim Jong Il a murit. Cinci încercări anterioare de lansare de rachete au eşuat.

Prima etapă a rachetei a reuşit să se separe la circa 50 km sud de zona de lansare Dongchang-ri din nordul Coreei de Nord, iar piesa a căzut în apele vestice ale Peninsulei Coreene, potrivit Yonhap. A doua parte a căzut în apele din apropierea Filipine, iar capacul rachetei a căzut în apropiere de insula Jeju.

Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, a spus Coreei de Nord că manevra este o încălcare clară a mandatului Consiliului de Securitate care îi interzice ţării să efectueze teste cu tehnologie de rachete balistice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor