MAE condamnă cu fermitate lansarea rachetei balistice de către Coreea de Nord
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă cu fermitate acţiunea de lansare de către RPD Coreeană a unui satelit folosind o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, la 12 decembrie.
Prin această acţiune, RPD Coreeană a sfidat recomandările şi apelul comunităţii internaţionale transmise anterior prin care s-a cerut cu fermitate autorităţilor de la Phenian să renunţe la comiterea unui act de provocare la adresa păcii, stabilităţii, securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume, se arată într-un comunicat al MAE.
RPD Coreeană a încălcat astfel, într-un mod flagrant, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU prin care se interzice Phenianului să efectueze orice lansare care foloseşte tehnologia rachetelor balistice şi a ignorat moratoriului încheiat cu SUA la 29 februarie 2012.
România, pe parcursul mandatului său de Reprezentare Locală a UE la Phenian în semestrul al II-lea 2012, a transmis în mod repetat autorităţilor RPD Coreene, inclusiv prin ambasadorul nord-coreean la Bucureşti, mesaje privind imperativul respectarii stricte a angajamentelor internaţionale asumate pe linia neproliferării, cerând ca Phenianul să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asia de Nord-Est.
Coreea de Nord a ignorat avertismentele internaţionale şi a lansat miercuri o rachetă cu rază lungă de acţiune, aparent cu succes.
Racheta, lansată la ora locală 9.49 (2.49 ora României), pare să fi urmat traiectoria planificată, iar etajele sale au căzut în zonele estimate.
Racheta cu trei etaje a fost lansată de la o bază de pe coasta de vest a Coreei de Nord. "Lansarea celei de a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 , de la Centrul Spaţial Sohae (...) la 12 decembrie, a fost un succes", a anunţat agenţia naţională de presă KCNA. "Satelitul a intrat pe orbită conform planurilor", a adăugat KCNA.
Coreea de Nord a planificat ca racheta să treacă printre Peninsula Coreea şi China. Primul etaj s-a prăbuşit în Marea Galbenă, iar al doilea în largul Filipinelor.
Coreea de Nord a anunţat că racheta a plasat un satelit pe orbită, iar Statele Unite au confirmat că un obiect a ajuns în spaţiu.
Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au condamnat lansarea, pe care au descris-o drept un test sub acoperire pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune. O rezoluţie ONU adoptată în iunie 2009, după un al doilea test nuclear al Phenianului, interzice ţării comuniste să facă teste balistive.
Guvernul japonez, care şi-a plasat forţele militare în alertă înaintea tirului, a anunţat că racheta a zburat peste prefectura Okinawa, din sudul ţării. Însă nu a lansat nicio operaţiune de interceptare.
Tokyo avertizase anterior că va doborî orice obiect care îi va încălca teritoriul.
În aceste condiţii, Statele Unite au calificat lansarea de miercuri drept "un act extrem de provocator care ameninţă securitatea regională", în timp ce secretarul general al ONU Ban Ki-moon a spus că este "o încălcare clară" a rezoluţiei ONU.
Japonia a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Iar surse din Naţiunile Unite au dezvăluit că şedinţa ar putea avea loc miercuri.
În China, care este cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe şi-a exprimat "regretul" după tir. Un comentariu al agenţiei naţionale Xinhua le-a cerut părţilor să rămâne raţionale şi să lanseze "măsuri pentru consolidarea încrederii".
Lansarea are loc cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud şi la aproximativ un an de la moartea fostului lider nord-coreean Kim Jong-Il, la 17 decembrie 2011.