Germania este pregătită să trimită trupe şi rachete în Turcia
alte articole
Cabinetul german a aprobat joi o rezoluţie pentru a trimite baterii de rachete Patriot şi circa 400 de soldaţi la graniţa de sud a Turciei. Germania va ajuta colegul membru al NATO să prevină ca violenţa războiului civil sirian să treacă peste graniţă.
Potrivit unei declaraţii a miniştrilor de externe ai NATO, bateria de rachete este de natură defensivă şi nu "va susţine în niciun fel o zonă de interdicţie aeriană sau orice operaţiune ofensivă."
NATO a aprobat la începutul acestei săptămâni cererea Turciei pentru rachete, Olanda şi Statele Unite ale Americii plănuind şi ele să trimită arme. Parlamentul german va vota săptămâna viitoare rezoluţia cabinetului, dar este de aşteptat ca ea să fie puternic sprijinită, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel.
"Turcia este în prezent cel mai afectat partener al NATO de conflictul din Siria", a afirmat ministrul german al apărării, Thomas de Maiziere, într-o declaraţie. "Sprijinirea Turciei are un scop pur defensiv şi se desfăşoară ca un factor de descurajare militară."
La începutul lunii octombrie, un mortier sirian a căzut peste casa unei familii turceşti din apropierea frontierei, omorând cinci persoane. Turcia a bombardat obiective siriene de aproape o săptămână după incident. Turcia a primit cei mai mulţi refugiaţi sirieni care şi-au părăsit patria de când a început violenţa, în urmă cu aproape doi ani.
Elaborând în legătură cu ameninţarea, Maizière a declarat pentru Der Spiegel că "Siria are o capacitate semnificativă de rachete balistice," câteva rachete având o rază de acţiune de aproximativ 450 de kilometri, putând lovi o porţiune mare din Turcia.
"Guvernul sirian nu a prezentat nicio intenţie să utilizeze aceste rachete, dar vrem ca lucrurile să rămână aşa", a adăugat el.
Ministerele germane de externe şi al apărării au declarat că decizia va permite trupelor germane să rămână în Turcia până pe 31 ianuarie 2014.
Aprobarea Germaniei privind desfăşurarea rachetelor şi trupelor vine după ce în această săptămână au apărut îngrijorări în legătură cu o eventuală desfăşurare de arme chimice în Siria. La începutul acestui an, preşedintele SUA Barack Obama a descris utilizarea de arme chimice de către regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad drept un "punct limită", care, dacă va fi trecut, ar putea oferi un motiv pentru o posibilă intervenţie militară.