Tensiuni regionale înainte de lansarea unei rachete nord-coreene

Guvernul japonez desfăşoară acum sisteme de apărare anti-rachetă sol-aer şi a plasat armata în stare de alertă, pentru a se pregăti de lansarea rachetei nord-coreene din această lună, pe măsură ce au apărut rapoarte că ţara izolată a desfăşurat deja prima etapă a rachetei sale.
Soldat nord coreean de pază în faţa unei rachete Unha-3, aprilie 2012 (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
04.12.2012

Guvernul japonez desfăşoară acum sisteme de apărare anti-rachetă sol-aer şi a plasat armata în stare de alertă, pentru a se pregăti de lansarea rachetei nord-coreene din această lună, pe măsură ce au apărut rapoarte că ţara izolată a desfăşurat deja prima etapă a rachetei sale.

Guvernul nord-coreean a anunţat că va lansa o rachetă pentru a desfăşura un "satelit ştiinţific şi tehnologic paşnic" între 10 şi 22 decembrie. Cu toate acestea, mulţi cred că statul stalinist caută să testeze o rachetă balistică intercontinentală, capabilă să transporte un focos nuclear, în timp ce Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a emis recent avertismente către Phenian în legătură cu lansarea.

Începând de luni, Phenianul a desfăşurat deja prima etapă a rampei sale de lansare de rachete în trei părţi, la Centrul Spaţial Sohae din provincia nordică Phyongan, a declarat o sursă guvernamentală sud-coreeană pentru agenţia Yonhap News.

"Asta înseamnă că Coreea de Nord a început procesul de lansare a unei rachete cu rază lungă de acţiune" a fost citată sursa.

Forţele japoneze de auto-apărare au trimis un interceptor PAC-3 al rachetelor sol-aer spre Prefectura Okinawa, pentru a doborî potenţialele resturi lăsate în urmă de racheta nord-coreeană Unha-3, a raportat emiţătorul japonez NHK.

Ministerul Apărării din Japonia a prezis că traseul rachetei va trece pe deasupra insulelor din sudul Prefecturii Okinawa. Guvernul japonez a trimis mai multe crucişătoare Aegis în marea din jurul Okinawa.

Ultimul test al Coreei de Nord a fost un eşec, deoarece racheta s-a dezintegrat la doar câteva secunde după ce a fost lansată. Şi în aprilie, Japonia şi Coreea de Sud au desfăşurat rachete sol-aer ca o măsură de precauţie.

În timpul lansării din aprilie, s-a speculat că regimul lui Kim Jong Un încerca să se folosească de lansare ca de o monedă de negociere pentru a primi mai mult ajutor străin şi a consolida statutul de lider autoritar al tânărului conducător în cadrul regimului comunist de la guvernare. Lansarea rachetei din aprilie a coincis cu 100 de ani de la ziua de naştere a bunicului lui Kim şi primul lider nord-coreean, Kim Il Sung.

Dar acum se pare ca Kim efectuează lansarea pentru a-şi consolida statutul politic, în urma unei productivităţi economice deosebit de slabe şi a remanierii recente din armată, potrivit unei analize a Daily NK.

Cu toate acestea, după cum indică Daily NK, "dacă lansarea de rachete va eşua, scepticismul [împotriva tânărului Kim] se va răspândi". "Se pare că lui Kim Jong Un îi lipseşte puterea de conducere pentru a anula acest sentiment. De aceea, o lansare de rachete nu este altceva decât un masiv joc de noroc politic."

Presiunea diplomatică a Coreei de Sud

Coreea de Sud şi-a intensificat eforturile diplomatice cu Statele Unite ale Americii, Japonia şi alte ţări vecine, pentru a face presiuni asupra Coreei de Nord în scopul abandonării lansării rachetei.

Primul vice-ministru de externe din Coreea de Sud, Ahn Ho-young, se va întâlni cu ambasadorul SUA, Sung Kim, în cursul zilei de luni. Trimisul nuclear al Coreei de Sud, Lim Sung-nam, are programat să se întâlnească cu ambasadori din Rusia, China şi Japonia.

În week-end, Ministerul de Externe din Coreea de Sud şi-a exprimat "profunda îngrijorare" privind lansarea de rachete de către Coreea de Nord, "în ciuda avertismentelor repetate ale comunităţii internaţionale", potrivit unei declaraţii.

"Coreea de Nord trebuie să înţeleagă că orice lansare care foloseşte tehnologia rachetelor balistice este interzisă de rezoluţiile relevante ale CSONU [Consiliul de Securitate al ONU] şi că astfel de provocări repetate vor izola şi mai mult statul de comunitatea internaţională", se arată în declaraţie.

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor