Grecia strânsă cu uşa de BCE

Băncile elene nu vor primi ajutor suplimentar din partea Băncii Centrale Europene (BCE), arată un articol Business Insider.
Pensionari stau în faţa sediului închis al Băncii Naţionale a Greciei în Atena, 29 iunie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.07.2015

Băncile elene nu vor primi ajutor suplimentar din partea Băncii Centrale Europene (BCE), arată un articol Business Insider. Într-un anunţ făcut luni după amiază, Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că va menţine nivelul actual al finanţării de urgenţă (ELA) pentru băncile greceşti.

Din 26 iunie, finanţarea în cadrul ELA a fost plafonată la circa 89 de miliarde de euro. În aşteptarea referendumului de duminică, care s-a soldat cu victoria votului negativ la propunerile creditorilor internaţionali ai Greciei, BCE a consimţit să cufunde într-un fel de comă artificială băncile acestei ţări, decizând la 28 iunie menţinerea finanţării de urgenţă dar fără a creşte plafonul, conform Agerpres.

Problema pe care o înfruntă băncile elene, este a unei galopante crize de lichidităţi, iar dacă un creditor nu oferă lichidităţi suplimentare, perspectiva redeschiderii băncilor greceşti - programată acum pentru joi (sau mai devreme) - este nesigură, în cel mai bun caz.

Bloomberg a indicat luni că Grecia a cerut o sumă suplimentară de 3 miliarde de euro în baza ELA, dar cererea a fost refuzată de BCE. Reuters a raportat că premierul grec Alexis Tsipras a discutat cu şeful BCE, Mario Draghi, şi i-a declarat acestuia că există o nevoie imediată pentru ridicarea controalelor de capital existente în Grecia în prezent.

Controalele de capital au fost impuse de peste o săptămână în Grecia într-o încercare de a preveni prăbuşirea sistemului bancar elen, şi retragerile de numerar de la bancomate sunt limitate la 60 de euro pe zi.

BCE a susţinut într-un comunicat că va "continua să monitorizeze cu atenţie pieţele si implicările posibile privind ritmul de politică monetară şi echilibrul riscurilor asupra stabilităţii din zona euro". De altfel, BCE s-a arătat "hotărâtă să facă uz de toate instrumentele disponibile în cadrul mandatului său", mai susţine Agerpres.

În plus, BCE a declarat că va ajusta regulile asupra garanţiilor acceptate de Banca Greciei ca parte a ELA. Dacă BCE măreşte constrângerile asupra garanţiilor acceptate de Banca Greciei, eficienţa ELA scade. Dacă ajustarea este în sens opus, atunci eficienţa ELA creşte.

Conform Financial Times, doi membri ai consiliului de conducere al BCE s-au opus deciziei.

Pe scurt, BCE tocmai aplică presiuni substanţiale asupra sistemului bancar elen, care se află deja sub presiune semnificativă deoarece activele greceşti au ieşit constant din ţară în ultima perioadă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor