Băncile elene ar putea rămâne fără bani până la sfârşitul acestei săptămâni

Elenii stau la coadă la un bancomat în Atena.
Elenii stau la coadă la un bancomat în Atena. (Getty Images)

În timp ce guvernul elen depune eforturi pentru a crea un nou pachet de propuneri pe care să îl prezinte astăzi la Bruxelles, grecii au fost loviţi de alte ştiri proaste: băncile lor vor rămâne închise cel puţin până joi – şi ar putea să rămână complet fără bani până la sfârşitul acestei săptămâni, arată Sydney Morning Herald.

La o zi după ce Grecia a votat pentru respingerea măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali în schimbul unui nou program de salvare financiară a ţării, bucuria alegătorilor “învingători” a fost stinsă rapid de semne care arată că problemele lor economice se vor înrăutăţi, cel puţin pe termen scurt.

Ziua de luni a început cu demisia surpriză a ministrului de finanţe Yanis Varoufakis, care pur si simplu s-a urcat pe motocicleta sa şi a plecat din Atena, lăsându-şi colegii blocaţi în discuţii dure cu alte partide politice elene în privinţa tacticii ce ar trebui să fie abordată în cadrul summitului de urgenţă de astăzi din Bruxelles.

Varoufakis a fost înlocuit de economistul Euclid Tsakalotos, care a declarat că este nerăbdător şi agitat în privinţa provocării pe care o înfruntă în găsirea unei soluţii viabile pentru Grecia.

Premierul grec Alexis Tsipras s-a întâlnit luni cu aliaţii şi oponenţii săi politici timp de 5 ore, publicând o declaraţie comună semnată de întregul spectru politic şi care susţine eforturile realizării unui nou acord cu creditorii ţării.

Mari porţiuni din economia Greciei au fost paralizate de controalele de capital impuse de guvernul elen la începutul săptămânii trecute pentru a preveni prăbuşirea băncilor.

Companiile trebuie să depună cereri speciale pentru a cumpăra bunuri – precum alimente, petrol şi medicamente – din străinătate. Multe afaceri mici cer acum plata în numerar, ceea ce este greu într-o ţară unde băncile sunt închise, unde multe bancomate sunt golite şi restul acestora eliberează zilnic doar 60 de euro de persoană.

Companiile publice şi private au declarat că efectele provocate de restricţiile asupra importurilor încep să se simtă din greu – de exemplu, directorii de ziare au declarat că dispun doar până duminică de hârtia necesară pentru a printa ziare.

Guvernul elen rămâne de asemenea fără bani pentru a plăti salariile publice şi pensiile, şi pentru a finanţa spitalele şi alte instituţii publice. Pentru a reduce problemele financiare ale cetăţenilor, guvernul a decis să o ia mai uşor cu creşterea veniturilor sale: în Atena, transportul public este gratuit până la noi anunţuri şi colectarea de taxe aproape că a fost suspendată, conform unui raport.

O instituţie bancară a declarat ziarului The New York Times că băncile ar putea rămâne fără bani până vineri.

Luni seara, Banca Centrală Europeană a anunţat că nu va oferi lichidităţi de urgenţă suplimentare băncilor elene. În schimb, a adoptat o rezoluţie care îngreunează eforturile băncilor greceşti de a accesa fondurile de urgenţă, grăbind astfel potenţiala lor prăbuşire.

Ministrul grec al Economiei Giorgos Stathakis a declarat pentru BBC că, fără bani suplimentari din partea BCE, băncile elene ar putea supravieţui până vineri în condiţiile restricţiilor aplicate asupra retragerilor şi transferurilor de numerar. În plus, Stathakis a susţinut că fără o linie financiară de plutire ţara sa se apropie de o ieşire din zona euro.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au declarat luni seara în Paris că “uşa este deschisă” pentru noi negocieri în privinţa datoriei Greciei. Dar cei doi au avertizat că Atena nu mai are la dispoziţie prea mult timp.

“Acum depinde de guvernul lui Alexis Tsipras să ofere propuneri serioase şi credibile” pentru ca Atena să beneficieze de un program pe termen lung, “deoarece Grecia are nevoie de o perspectivă pe termen lung în zona euro, cu reguli stabile, de fapt aşa cum are nevoie însăşi zona euro”, a declarat Hollande.

Merkel a declarat că ei aşteaptă “propuneri foarte precise din partea premierului grec, un program care să permită Greciei să se întoarcă la prosperitate”.

Pieţele si analiştii financiari – mulţi dintre ei prezicând în mod greşit un vot “DA” la referendumul de duminică – au fost pesimişti în privinţa şanselor Greciei de a încheia un acord şi de a împiedica o ieşire a ţării din zona euro, susţine Sydney Morning Herald.

Agenţia de rating Fitch a avertizat că “timpul este scurt şi riscul unor greşeli politice sau ca cele două tabere să nu poată ajunge la un acord sunt ridicate”.

Grecia a ratat deja termenul limită pentru a rambursa 1,6 miliarde de euro datoraţi Fondului Monetar Internaţional, devenind astfel prima ţară dezvoltată ce nu poate restitui un împrumut al FMI. Mai mult, Atena are de înfruntat un nou termen limită – în 20 iulie – când ar trebui să plătească 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.

Dar FMI a ales să trimită o rază de speranţă, în condiţiile în care şefa Fondului, Christine Lagarde, a declarat că instituţia “este pregătită să ajute Grecia dacă aceasta o cere”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie