Europa oferă Greciei 5 zile pentru a evita falimentul

Premierul grec Alexis Tsipras discută cu jurnaliştii după un summit al zonei euro din Bruxelles, 7 iulie 2015.
Premierul grec Alexis Tsipras discută cu jurnaliştii după un summit al zonei euro din Bruxelles, 7 iulie 2015. (Captură Foto)

Un summit de urgenţă al liderilor europeni în Bruxelles, convocat pentru a discuta situaţia financiara a Greciei, s-a încheiat marţi noaptea după ce participanţii au hotărât că Atena dispune acum de doar 5 zile pentru a evita un faliment, conform Washington Post.

Liderii tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se vor întâlni duminică în ceea ce oficialii au declarat că va fi ultima şansă pentru a salva Grecia de la un dezastru economic – sau va fi momentul în care ţara va fi exclusă din zona euro.

“Realitatea este că avem doar cinci zile pentru a găsi un acord final”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. “Până acum am evitat să discut despre termene limită. Dar în această noapte trebuie să o spun clar şi cu voce tare – termenul limită final va expira la sfârşitul acestei săptămâni.”

Liderii zonei euro s-au aşteptat ca elenii să prezinte marţi un nou plan detaliat, dar noul ministru de finanţe Euclid Tsakalotos a folosit notiţe de mână pentru a discuta despre intenţiile ţării sale de a reduce costurile şi de a adopta măsuri fiscale, în acelaşi timp evitând unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate cerute de creditorii Greciei, arată Washington Post.

Totuşi, premierul grec Alexis Tsipras susţine că guvernul elen a prezentat creditorilor săi internaţionali o propunere pentru un acord asupra programului de salvare financiara (bailout) cu speranţa că se va putea ajunge la un acord solid duminică.

Propunerea conţine “reforme credibile, care sunt corecte din punct de vedere social şi includ un angajament pentru a acoperi nevoile financiare ale ţării pe termen mediu, un pachet puternic de investiţii pentru a contracara problemele mari precum şomajul, precum şi începutul unor discuţii substanţiale şi o restructurare a datoriei”, a declarat marţi Tsipras.

El a adăugat că propunerea, prezentată Eurogrupului şi Consiliului European, a fost formulată ca o strategie naţională în cadrul unei întâlniri din Atena a liderilor politici, susţine Press TV.

Remarcile premierului grec au fost făcute după discuţia de marţi noaptea, în cadrul căreia liderii zonei euro au oferit Greciei răgaz până vineri pentru a prezenta propuneri concrete în privinţa programului de bailout cu creditorii săi. Iniţial, Donald Tusk a ales ziua de joi pentru trimiterea acestor propuneri.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a declarat UE, a pregătit, pentru orice eventualitate, un scenariu pentru posibila ieşire a Greciei din zona euro (Grexit).

“Mă opun cu tărie împotriva Grexit-ului”, a declarat el, conform Washington Post. “Dar nu pot împiedica [aşa ceva] dacă guvernul grec nu face ceea ce aşteptăm noi ca el să facă.”

În 5 iulie, în cadrul unui referendum dramatic, majoritatea alegătorilor greci au respins un nou pachet de măsuri de austeritate în schimbul unor noi împrumuturi necesare salvării financiare a Greciei.

După criza sa economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de bailout în 2010 şi 2012, cu valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul acelor bani, Atena a trebui să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat o puternică nemulţumire în sânul populaţiei.

Grecia a ratat deja termenul limită pentru a rambursa 1,6 miliarde de euro datoraţi Fondului Monetar Internaţional, devenind astfel prima ţară dezvoltată ce nu poate restitui un împrumut al FMI. Mai mult, Atena are de înfruntat un nou termen limită – în 20 iulie – când ar trebui să plătească 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.

Summitul de marţi se presupunea a fi ziua în care Grecia şi Europa vor alege o cale mai bună pentru discuţii după demisia de luni a ministrului de finanţe Yanis Varoufakis, al cărui stil dur i-a îndepărtat şi neliniştit pe partenerii de negocieri.

Pentru ca situaţia să nu fie suficient de dramatică pentru eleni, luni după amiază, Banca Centrală Europeană a anunţat că băncile elene nu vor primi ajutor suplimentar din partea sa, conform Business Insider. BCE a susţinut că va menţine nivelul actual al finanţării de urgenţă (ELA) pentru băncile elene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe