La Pungeşti sărbătorile sunt puţin diferite

Ajunşi la limita răbdării, mai mulţi localnici şi activişti din Pungeşti, faimoasa "zonă de siguranţă publică", au decis marţi, în pragul sărbătorilor, să intre în greva foamei pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor constante ale jandarmilor care au fost detaşaţi în comună pentru a asigura siguranţa utilajelor Chevron.
Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
27.12.2013

Ajunşi la limita răbdării, mai mulţi localnici şi activişti din Pungeşti, faimoasa "zonă de siguranţă publică", au decis marţi, în pragul sărbătorilor, să intre în greva foamei pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor constante ale jandarmilor care au fost detaşaţi în comună pentru a asigura siguranţa utilajelor Chevron.

De numărate ori localnicii au acuzat jandarmii de o monitorizare şi supraveghere agresivă, precum şi de folosirea forţei cu diverse ocazii.

În cele câteva zile în care au consumat doar apă şi ceai starea de sănătate a activiştilor s-a deteriorat, astfel că, în cursul zilei de joi, aceştia au sunat la 112 şi au solicitat ajutorul unui echipaj medical de la Ambulanţă.

„Prin serviciul de ambulanţă 112, am cerut ajutorul deoarece două persoane, una în vârstă de 81 de ani şi una în vârstă de 59 de ani, sex masculin, au avut probleme de sănătate. Au avut glicemia scăzută, tensiunea foarte mare şi am chemat o salvare pentru că IJSP-ul nu ne-a trimis nicio salvare punct fix, cum ar fi trebuit, pentru monitorizarea celor care sunt în grevă. Celorlalte persoane participante le-a fost luate glicemia şi au fost stabilizate”, a declarat pentru Epoch Times liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti, Constantin Pâslaru.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, Aurora Popa, a anunţat că echipajul medical a evaluat şi monitorizat parametrii clinici la toţi dintre ei.

„Pentru un număr de 13 persoane au fost făcute şi fişele de urgenţă, însă au refuzat transportul la spital. Trei dintre ei au acceptat perfuzarea cu glucoză”, a declarat Aurora Popa pentru Adevărul.

Liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti a explicat că persoanele pentru care a chemat salvarea „au refuzat să fie transportate la spital”, pentru că vor să continue greva, însă „la insistenţele noastre, persoana cea mai în vârstă, *Poetul* cum îi spunem noi, s-a retras, a încetat greva pentru că nu vrem să-i punem viaţa în pericol”.

Poetul, susţine Pâslaru, este pentru ei „un erou, rămâne un erou, este ţăranul care îşi apără pământul. A ales să-şi apere pământul în loc să aibă un meniu încărcat de sărbători”.

„Am avut susţinere de la preoţi şi inclusiv săteni care mi-au zis că ”domne chiar dacă eu sunt acasă şi nu particip la greva foamei nu am sărbătorile fericite”, a adăugat acesta.

În contextul unor condiţii meteorologice din ce în ce mai dure, cei mai slabi dintre activişti vor dormi în case în timp ce tinerii vor rămâne pe poziţii.

„O parte din oameni i-am trimis acasă pentru că avem de-a face cu condiţiile meteorologice din ce în ce mai vitrege şi este foarte greu de rezistat, dar tot rămân în greva foamei numai că dorm acasă. Au rămas cei mai bărbaţi, mai tineri, sub 40 de ani, activişti care rezistă acolo. Vor rămâne oricum în grevă activişti şi câţiva săteni, dar vom reduce numărul de la 20 şi ceva cât eram ieri, îl vom reduce la 8-9 persoane”, a declarat Constantin Pâslaru.

Încercări de a detensiona atmosfera

„Ieri (joi - n.r.) au fost copii să-i colinde pe jandarmi şi aceştia au luat imediat poziţia de luptă. Au ieşit cu camerele şi s-au pus în formaţie. Le-am spus „domnilor nu vrem decât să vă colindăm”. Copiii i-au colindat şi Jandarmii au făcut un gest foarte frumos, au făcut o chetă şi au plătit 15-20 de lei la copii. Am încercat să deschidem un dialog pentru că noi suntem conştienţi că factorul decident nu este la Pungeşti şi încercăm să socializăm, să deschidem un dialog cu cei din zonă. Suntem conştienţi că vine anul nou, poate şi lor nu le-a fost uşor să stea în dispozitiv în seara de Crăciun şi în condiţiile astea vitrege de iarnă”, a precizat liderul activiştilor.

Pentru a mai detensiona atmosfera, activiştii din toată ţara au organizat un eveniment „Moş Crăciun” pentru copiii din Pungeşti, dar s-au lovit de adversitatea autorităţilor care nu au vrut să le pună la dispoziţie căminul cultural din localitate.

„Astăzi vine Moş Crăciun la Pungeşti. Activiştii din ţară şi cei care s-au solidarizat cu noi au organizat un eveniment „Moş Crăciun” pentru copiii din Pungeşti. Vin cu aproximativ 400 de cadouri dar din păcate copiii din Pungeşti sunt aruncaţi pe câmpuri deoarece nu ni s-a oferit nici măcar acel cămin cultural în care putem să-i adunăm pe copii în condiţii mai bune şi să le oferim aceste cadouri. Primarul sau primăria nu a vrut să ne pună la dispoziţie căminul cultural şi instituţiile din România îşi aruncă copii pe câmp, în tabăra noastră acolo”, a declarat acesta.

Vineri după-amiază sunt aşteptaţi în jur de 50-60 de activişti din întreaga ţară cu cadouri pentru copiii din Pungeşti.

„Nu amestecăm dacă părinţii lor au venit sau nu la proteste, îmi este indiferent de decizia celor maturi de a participa sau nu. Moş Crăciun vine pentru copii şi Moş Crăciun este neutru”, a precizat activistul.

Ce fac autorităţile

„În momentul actual noi avem parte de un monolog din partea factorilor decidenţi pentru că nu se poate face un dialog cu 300 de jandarmi în zonă şi mai puţin cu bastonul la cap. Pentru un dialog un prim pas din partea guvernanţilor ar fi să retragă jandarmeria din zonă, să ajungem cu toţii la un acord până când DNA-ul va stabili sau judecătoria va stabili cum s-a obţinut acest teren”, a subliniat liderul Mişcării de Rezistenţă Pungeşti.

Cu toate acestea nu am fost contactaţi de absolut nimeni până acum".

Activistul susţine că avantajul acestor proteste atât de la Pungeşti, cât şi de la Roşia Montană, este că „nu au fost infestate de politicieni şi de aceea, prin puritatea lor, au reuşit să trezească românii la realitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor