La noi ca la nimeni! Deşi trimişi după gratii, "aleşi" ai ţării iau bani de la Parlament

Deşi aflat de un an în închisorile patriei, Gheorghe Neţoiu figurează în continuare ca parlamentar al României şi încasează bani de la Camera Deputaţilor.
Şedinţa în plen la Camera Deputaţilor. Teodorescu Cătălin Florin propus să fie reţinut pentru cercetări, îşi pledează cauza. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.03.2015

Deşi aflat de un an în închisorile patriei, Gheorghe Neţoiu figurează în continuare ca parlamentar al României şi încasează bani de la Camera Deputaţilor, cu alte cuvinte, de la buget, relatează cotidianul.ro.

Neţoiu nu este caz singular în Parlamentul României. Şi Monica Iacob Ridzi, aflată de trei săptămâni în închisoare figurează în scriptele Camerei Deputaţilor. Cei doi nu mai primesc indemnizaţia de deputat, însă primesc suma forfetară pentru cabinetul parlamentar din colegiul din care provin.

„Nu avem ce face. Când este vorba de un deputat care este condamnat definitiv, mandatul se vacantează după ce ÎCCJ ne trimite adresa prin care suntem informaţi oficial despre condamnarea definitivă. În cele două cazuri, Neţoiu şi Ridzi, nu a venit încă nimic de la ÎCCJ”, a declarat Florin Iordache (PSD), vicepreşedinte al Camerei, pentru cotidianul.ro.

Pe lângă faptul că bani de la buget intră în conturile unor persoane care nu mai reprezintă electoratul, se mai ridică o problemă. Cum mandatele lor nu au fost declarate vacantate, Neţoiu şi Ridzi sunt calculaţi la cvorumul parlamentar.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în ceea ce îi priveşte pe deputaţii aflaţi în arest preventiv sau în arest la domiciliu şi care nu au cum să fie prezenţi la lucrările plenului Camerei, respectiv Elena Udrea (arestată preventiv în dosarul Gala Bute) şi Mircea Roşca, aflat acum în arest la domiciliu. Cei doi, deşi nu pot veni la şedinţe, sunt trecuţi în cvorum şi primesc suma forfetară pentru cabinetul parlamentar din colegiu.

Nici colegii lor, Vlad Cozma (PSD) şi Sebastian Ghiţă (independent, afiliat la grupul PSD) nu pot participa la şedinţe, fiind sub control judiciar. Cu toate acestea, figurează la cvorum.

Concluzia este că, deşi Camera Deputaţilor are oficial 396 de deputaţi, cvorumul de şedinţă fiind de 199 deputaţi, iar pentru trecerea legilor organice sunt necesare tot 199 de deputaţi. În realitate doar 390 au dreptul şi posibilitatea să voteze, iar cvorumul ar trebui să fie de 196 de aleşi, nu 199.

În termeni strict financiari, forfetara celor şase deputaţi se ridică la aproximativ 30.000 de lei pe lună, mai arată cotidianul.ro.

Reamintim în context că, potrivit unei analize publicate de gândul.info, unul din zece legiuitori ai ţării este fie condamnat, fie urmărit penal, fie trimis în judecată pentru conflict de interese ori pentru suspiciuni de corupţie. Mai grav, în marea lor majoritate, aleşii participa însă la şedinţe, unii din cei urmăriţi penal fiind chiar în Comisia Juridică.

Patru dintre cei ce se regăsesc într-una din situaţiile menţionate anterior iau decizii legate de legile în domeniul apărării şi securităţii naţionale, având acces la documente cu caracter secret, alţi patru se ocupă de legislaţia în domeniul administraţiei şi un număr egal se ocupă de legile din domeniul transporturilor şi al energiei. Alţi trei parlamentari aflaţi într-o situaţie similară sunt membri ai Comisiei pentru industrii, trei sunt în comisiile juridice ale Parlamentului care avizează fiecare act normativ, patru urmăresc deciziile legate de Buget, trei fac politicile economice ale României, alţi Şase fac parte din Comisia pentru Drepturile Omului, doi controlează Guvernul pe politică Externă, alţi doi elaborează legislaţia în agricultură, învăţământ, sănătate, muncă, iar unul este membru al Comisiei de control a activităţii SRI.

Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor