La metroul din Roma se prăbuşeşte o scară rulantă: 24 de răniţi. Printre ei, mulţi susţinători ai echipei CSKA Moscova

Scara rulantă din staţia de metrou Repubblica, Roma (captură video Youtube)
Mioara Stoica
24.10.2018

Accidentul a avut loc marţi 23 octombrie în jurul orei 19 într-o perioadă de supraaglomerare maximă: a cedat partea inferioară a scărilor rulante din staţia de metrou Repubblica de pe Linia A din Roma (Italia). 24 de persoane au fost rănite, dintre care cel puţin patru sunt grav, cu cod roşu. Printre răniţi se numără şi fani ai echipei de fotbal CSKA Moscova care se deplasau spre stadionul Olimpic pentru meciul împotriva Romei: unul dintre ruşi a raportat amputarea unui picior.

Momente de teroare

Momentele de panică au declanşat o debandadă pe scările staţiei de metro după incident: persoanele fugeau disperate ciocnindu-se cu cei care intrau şi care nu ştiau despre accident.

Reconstituirea accidentului

Potrivit informaţiilor iniţiale, unul dintre grupurile de fani ai echipei de fotbal CSKA Moscova cobora spre trenurile Liniei A, atunci când una dintre cele două scări rulante paralele a prins o viteză mare în timp ce partea inferioară a acesteia ieşea din carcasă.

 (captură video)
(captură video)

Multe persoane au relatat că ruşii de pe scările rulante săreau şi dansau pe treptele scării mobile în timp ce cântau imnul echipei. Totuşi, susţinători ai CSKA Moscova au negat că au sărit pe treptele în mişcare.

„Supţi” de banda scărilor mobile

Teama călătorilor a fost teribilă atunci când s-au simţit „supţi” şi traşi în jos de „banda” scării mobile ieşită din scripeţi, fără a fi în stare să facă nimic să se salveze: mulţi au încercat să sară peste balustradă şi alţii au fost prinşi de pasagerii de pe scara rulantă paralelă, care cobora de asemenea, dar la viteză normală.

 (captură video)
(captură video)

Intervenţia de salvare a fost foarte dificilă

Pompierii au fost forţaţi să folosească ciocane pneumatice şi retractoare pentru a extrage răniţii din scripeţii scărilor rulante. Răniţii erau "unul peste altul", au raportat pompierii angajaţi într-o salvare foarte delicată, în timp ce personalul serviciului medical de pe ambulanţe efectua primele intervenţii medicale lângă scările rulante. Mulţi pasageri se aflau în stare de şoc.

Anchetă

Procuratura din Roma a deschis deja un dosar de investigaţie: magistraţii iau în calcul infracţiunea de vătămare şi aşteaptă informaţii de la organele de drept. Au fost puse sigiliile de sechestru la întreaga staţie de metrou.

La rândul său, compania care gestionează metroul din Roma, Azienda per i Trasporti Autoferrotranviari del Comune (ATAC), a decis, de asemenea, să deschidă o investigaţie internă: vor fi decisive imaginile camerelor de supraveghere.

Scara rulantă nu era veche

„Viaţa tehnică a unei scări rulante este de aproximativ 30 de ani, cea din Repubblica este relativ tânără, mai puţin de zece ani”, explică ATAC. „La inspecţiile lunare şi întreţinerea scărilor rulante, la fiecare trei luni se adaugă şi o serie de teste suplimentare. Lună de lună se efectuează o listă de verificare a dispozitivelor de siguranţă care trebuie controlate, de la viteza scării rulante până la dispozitivele de frânare, precum şi de curăţare şi lubrifiere”, afirmă ATAC .

Secretarul sindicatului Orsa Tpl Roma, Massimo Dionisi, muncitor la ATAC, relatează: „Lucrez de aproape 40 de ani în transporturile publice din Roma şi un astfel de incident nu s-a întâmplat niciodată. Nu ştim ce s-a putut întâmpla: o scară rulantă plină de oameni care, la un moment dat, a luat viteză. Aşteptăm ca verificările să ne spună de ce a depins”.

Comandantul brigăzii de pompieri din Roma a declarat reporterilor: „Desigur, a existat o prăbuşire a scării rulante, dar despre modul cum s-a întâmplat nu putem spune nimic încă. A fost un incident ciudat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor