Daunele de la TEPCO îi vor costa pe japonezi 600 de milioane de euro

Muncitori în salopete îşi aşteaptă intrarea în reactorul nuclear Fukushima.
Muncitori în salopete îşi aşteaptă intrarea în reactorul nuclear Fukushima. (DAVID GUTTENFELDER/AFP/Getty Images)

Guvernul japonez a prevăzut un împrumut pentru compania responsabilă de reactorul avariat de la Fukushima de 5.000 de miliarde de yeni (38 miliarde euro). Acesta va fi înapoiat în 31 de ani, dar Consiliul de Conturi avertizează: „De la contribuabili vor veni 600 de milioane de euro plătiţi cu majorarea taxelor".

Reabilitarea daunelor ecologice cauzate de dezastrul de la Fukushima şi rambursarea către victime îi va costa pe contribuabili aproximativ 80 de miliarde de yeni japonezi (aproximativ 600 de milioane de euro), care vor fi înapoiate populaţiei în mai mult de 30 de ani. Potrivit camerei de Conturi a guvernului japonez, Executivul "va obţine consensul public pentru această mişcare numai în cazul în care se va explica foarte repede şi cu cea mai mare precizie posibilă planul de rambursare, ca urmare a impozitelor mărite".

Tokyo Electric Power Company ( TEPCO ), care deţine deteriorata centrală nucleară, este acum responsabilă pentru activitatea de curăţare a mediului, daunele fiind enorme. Compania, împreună cu filialele sale, va rambursa împrumutul din "contribuţii generale", realizate în principal prin intermediul facturilor la energie. Alte contribuţii "speciale" vor veni din dividende, dacă aceasta îşi va îmbunătăţi situaţia financiară.

Cu toate acestea, conform estimărilor Colegiului, vor fi suportate de contribuabili în mod direct aproximativ 600 de milioane de euro. Acestea vor fi recuperate printr-o creştere treptată a impozitării naţionale, avertizează Camera de Conturi şi ar putea duce la o creştere a taxelor de aproximativ 8% pentru toţi, creştere întinsă pe perioada de rambursare a împrumutului.