Japonia: Alarmă la Fukushima, valori de radiaţii la nivelul din 2011

Muncitori în salopete îşi aşteaptă intrarea în reactorul nuclear Fukushima.
Muncitori în salopete îşi aşteaptă intrarea în reactorul nuclear Fukushima. (DAVID GUTTENFELDER/AFP/Getty Images)

Nivelurile de radiaţii în apele marine lângă unul dintre reactoarele avariate de la Fukushima au înregistrat un nou vârf în această săptămână, a anunţat joi operatorul care gestionează instalaţia nucleară japoneză, TEPCO.

Nivelurile de radiaţii înregistrate miercuri, în ziua în care şase muncitori au fost expuşi la apa puternic radioactivă, au crescut de treisprezece ori în comparaţie cu nivelul din ziua precedentă, atingând cel mai înalt nivel de la sfârşitul anului 2011.

În 2011, un cutremur puternic şi tsunami-ul au lovit centrala Fukushima, gestionată de TEPCO (Tokyo Electric Power Co.), provocând trei fuziuni de reactoare şi explozii de hidrogen.

TEPCO, care pompează sute de tone de apă pentru a reduce temperatura reactoarelor, are numeroase dificultăţi în limitarea acumulării de apă radioactivă în instalaţie.

În ultimul incident, care a avut loc miercuri, un lucrător a deconectat accidental un tub legat la un sistem de răcire, declanşând pierderi de şapte tone de apă puternic radioactivă.

Frecventele accidente de la Fukushima Daiichi, la 220 km nord de Tokyo, ridică îndoieli cu privire la capacitatea companiei TEPCO de a efectua operaţiunile necesare de curăţenie în centrala nucleară, care sunt oricum planificate să dureze zeci de ani.

TEPCO spune că valorile combinate ale cesiu 134 şi cesiu 137 în afara reactorului numărul doi au crescut miercuri la 1.200 becquereli pe litru, un nivel de 13 ori mai mare decât marţi. Nivelurile de cesiu 134 au fost de 370 becquereli pe litru, în timp ce cele de cesiu 137 de 830 becquereli pe litru.

Limitele admise pentru izotopii de cesiu, care emit radiaţii gamma puternice dăunătoare pentru corpul uman, sunt de 90 Becquerel pe litru de cesiu 137 şi 60 de Becquerel pe litru de cesiu 134.

TEPCO susţine că mărirea bruscă a nivelului radiaţiei se datorează lucrărilor de construcţie în apropierea clădirii numărul doi.

Muncitorii injectează substanţe chimice pentru a întări pământul, pe partea de coastă a clădirilor, care conţin reactoarele din Fukushima pentru a împiedica apa contaminată să ajungă în ocean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe