Japonia, taifunul Wipha în est : 13 morţi şi peste 50 de dispăruţi

Taifunul Wipha loveşte Tokyo
Taifunul Wipha loveşte Tokyo (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi mai mult de 50 lipsesc, în urma trecerii taifunului Wipha pe coasta de est a Japoniei. Taifunul, cel de-al 26-lea din sezon şi cel mai puternic din ultimii 10 ani, s-a abătut în această dimineaţă pe Tokyo şi pe marea câmpie din Kanto, cu ploi abundente şi vânturi puternice.

Victimele, majoritatea îngropate de alunecările de teren, sunt toate de pe insula Izu Oshima, o staţiune turistică situată la 120 de kilometri la sud de Tokyo, unde precipitaţiile au atins un record de 122,5 milimetri pe oră. Imaginile difuzate de postul public de televiziune NHK au arătat un scenariu catastrofic. Zeci de case au fost distruse. "Nu avem nicio idee ce ar putea fi bilanţul daunelor", a declarat Hinani Uematsu, unul dintre responsabilii administraţiei locale.

30 de trenuri de mare viteză au fost anulate sau suspendate ca măsură de precauţie pe liniile de Tohoku, Yamagata, Niigata, Nagano şi Shinkansen Tokaido. Mai grav este bilanţul pentru companiile aeriene Japan Airlines şi ANA care au fost nevoite să anuleze un total combinat de 400 de zboruri.

În Tokyo şi zona înconjurătoare trecerea taifunului a paralizat transportul public în timpul orelor de vârf de dimineaţă şi zeci de şcoli au fost închise ca măsură de precauţie.

Taifunul Wipha, cu vânturi care au ajuns până la 180 kilometri pe oră, ar trebui să fie reclasificat în după-amiază (ora locală) ca ciclon extratropical, la scurt timp după trecerea de centrala nucleară devastată de la Fukushima.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe