Fukushima: Apelul prim-ministrului Abe - "Ajutaţi-ne să oprim pierderile!"

Japonia, Fukushima: Prim-ministrul Shinzo Abe (s) în centrul operaţional de la Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), 19 Septembrie, 2013.
Japonia, Fukushima: Prim-ministrul Shinzo Abe (s) în centrul operaţional de la Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), 19 Septembrie, 2013. (JAPAN POOL / AFP / Getty Images)

După scurgerile frecvente de apă radioactivă, ultima fiind doar cu trei zile în urmă, prim-ministrul japonez Abe a decis să caute ajutor în străinătate.

Japonia este dispusă să primească ajutor din străinătate pentru a opri marile scurgeri radioactive de la centrala nucleară de la Fukushima a declarat prim-ministrul japonez Shinzo Abe vorbind la un forum de ştiinţă internaţională în Kyoto. "Suntem deschişi pentru a primi cele mai eficiente informaţii din străinătate pentru rezolvarea acestei probleme. Ţara mea are nevoie de cunoştinţele şi competenţele voastre", a declarat Abe la deschiderea conferinţei.

În ciuda asigurărilor date de prim-ministru la Comitetul Olimpic Internaţional că pierderile sunt "sub control" - în vederea organizării Jocurilor Olimpice din 2020 la Tokyo - mulţi japonezi sunt convinşi că problema este departe de a fi rezolvată.

De fapt, incidentele de la Fukushima devin un pericol comun. Ultimul incident a avut loc cu doar trei zile în urmă. Cel puţin 430 de litri de scurgeri de apă radioactivă au ieşit dintr-un rezervor după ce muncitorii l-au supraîncărcat, rezervorul nefiind echipat cu un indicator de nivel care i-ar fi putut avertiza de pericol. Muncitorii, spune TEPCO, au descoperit alte pierderi noaptea trecută (vineri), în timp ce efectuau verificări de rutină în sistem.

Rezervorul în cauză este unul din cele aproximativ o mie construite în centrală pentru stocarea apei utilizate la răcirea combustibilului nuclear din reactoarele deteriorate. Lichidul, a declarat TEPCO, s-a propagat printr-o barieră de beton din jurul rezervorului şi a ajuns în mare printr-un canal care rulează de-a lungul unui râu. Acesta a fost al doilea incident de acest gen în mai puţin de două luni.