Kovesi: Ne-am exprimat de foarte multe ori nemulţumirea că banii corupţilor nu sunt confiscaţi efectiv

Până acum, Fiscul nu şi-a făcut treaba şi a recuperat doar o mică parte din prejudiciile provenite din infracţiuni, în ciuda faptului că există hotărâri definitive în acest sens. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi-a exprimat speranţa că lucrurile se vor schimba în curând.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

De multe ori, infractorii intră în închisoare putred de bogaţi şi ies de acolo la fel de bogaţi, fără să li se confişte averea obţinută ilegal, iar acest lucru a provocat de-a lungul timpului revoltă în spaţiul public. Întrebată la Europa FM, de un ascultător intrat în direct, ce se întâmplă cu banii obţinuţi ilegal, procurorul şef al DNA a explicat că problema este la Ministerul Finanţelor şi la instituţiile din subordinea acestuia.

"Noi, ca procurori, în cursul urmăririi penale, atunci când avem infracţiuni care produc prejudicii suntem obligaţi să luăm măsuri asiguratorii. În fiecare an, suma pe care DNA o indisponibilizează este în jur de 300 de milioane de euro. Pot să vă zic că, în acest an, din ianuarie până la momentul la care am venit în această emisiune, suma valorilor şi a bunurilor indisponibilizate de DNA este de 260 de milioane de euro".

Şefa DNA a subliniat însă că recuperarea efectivă a prejudiciilor din dosare ţine exclusiv de Ministerul Finanţelor şi de instituţiile din subordinea acestuia.

"Instanţa pronunţă o hotărâre de condamnare şi dispune confiscarea acestei sume – ţine exclusiv de Ministerul Finanţelor şi de cum instituţiile din subordinea acestui minister execută aceste hotărâri judecătoreşti. În ultimii ani, ne-am exprimat de foarte multe ori nemulţumirea că aceste sume nu sunt confiscate efectiv. Din fericire, există o nouă instituţie care a fost înfiinţată în acest an şi care se va ocupa cu această problemă. Sper că bunurile care vor fi recuperate vor fi mult mai multe", a adăugat Kovesi.

Întrebată de un alt ascultător ce pot face cetăţenii obişnuiţi pentru a ajuta lupta anticorupţie, procurorul şef al DNA a replicat:

"În primul rând, sunt foarte multe sesizări din partea cetăţenilor, pot să spun că numărul acestora s-a dublat sau chiar triplat în ultimii ani, sunt foarte multe situaţiile în care cetăţenii au intervenit atunci când Parlamentul a încercat să modifice anumite legi pentru a limita competenţele Direcţiei Anticorupţie. Cred că aceasta este modalitate prin care oamenii pot sprijini lupta anticorupţie."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne