Kovesi: Scurgerile de informaţii din dosare, în general de la inculpaţi sau avocaţii lor

Informaţiile din dosare care ajung în presă fac, în cele mai multe cazuri, un deserviciu procurorilor DNA, a atras atenţia şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
30.09.2016

Deşi procurorii DNA sunt acuzaţi frecvent că dau informaţii pe sub mână presei, de fapt, aceste scurgeri de informaţii provin de cele mai multe ori chiar de la inculpaţi, sau de la avocaţii acestora care au acces la dosare, a declarat vineri, la Europa Fm, şefa agenţiei anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

"Este o chestiune care ne preocupă foarte mult şi pe noi această scurgere a informaţiilor şi trebuie să vă spun că în cele mai multe cazuri acest lucru ne încurcă. În prezent, în temeiul Codului de procedură penală, în momentul în care aducem la cunoştinţa unei persoane că este învinuită în dosar, suntem obligaţi să dăm copie după absolut tot dosarul persoanei respective sau avocatului.

Acest lucru ne duce la situaţii în care de foarte multe ori dăm şi câte 30 de copii după acel dosar, dacă avem mai mulţi inculpaţi sau dacă avem mai multe persoane care îi asistă în calitate de avocat. Acestea sunt modalităţile cele mai dese în care informaţii din cadrul DNA apar în spaţiul public şi noi nu putem să le gestionăm", a explicat şefa DNA.

În plus, o altă sursă de informaţii este chiar DNA, în contextul în care instituţia este obligată de reglementările în vigoare să le furnizeze anumite documente jurnaliştilor, atunci când aceştia fac o solicitare oficială în acest sens.

"Există un regulament emis de Consiliul Superior al Magistraturii şi o lege privind accesul la informaţii publice. Trebuie să dăm către jurnalişti, la cerere, anumite documente întocmite de procurori şi aşa se explică de ce, de foarte multe ori, am văzut convorbiri telefonice care apar în presă şi care sunt preluate din acele documente pe care noi le dăm", a afirmat Kovesi.

Celor care consideră că le-ar fi fost lezate drepturile de apariţia unor informaţii în spaţiul public, şefa DNA le recomandă să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii.

"Orice persoană care crede că noi am dat o informaţie în mod neautorizat în spaţiul public poate să facă sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii. Acest lucru este foarte uşor de verificat şi pot să vă zic că, din 2012 până în prezent, în nicio situaţie nu s-a constatat că procurorii au dat documente sau informaţii în spaţiul public în afara cadrului legal", a adăugat Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor