Kovesi, despre pragul de 50 de mii de euro pentru abuzul în serviciu: Ar afecta investigaţiile Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Getty Images)

Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a atras atenţia, într-o declaraţie pentru G4Media, că impunerea unui prag de 50 de mii de euro pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune reprezintă o "intenţie de a dezincrimina parţial infracţiunea de abuz în funcţie".

"EPPO a fost creat pentru a îmbunătăţi nivelul de protecţie a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reacţionez dacă văd evoluţii care merg în direcţia opusă.

Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenţia de a dezincrimina parţial infracţiunea de abuz în funcţie. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigaţiile EPPO şi ar scădea nivelul existent de protecţie a intereselor financiare ale UE în România.

Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenţie următorii paşi ai procedurii legislative şi vom fi pregătiţi să aducem această problemă în atenţia Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiţionare a statului de drept", a transmis Kovesi.

Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal în care se stabileşte un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul şi neglijenţa în serviciu. Practic, actuala putere a adoptat o nouă OUG 13, însă cu un prag mai mare, pragul prevăzut de ordonanţa care a declanşat cele mai ample proteste din România fiind de 200.000 de lei.

A urmat un scandal.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că va propune un prag de 9.000 de lei, demers susţinut public de premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

For decizional pe acest proiect este Camera Deputaţilor.