Kovesi critică modificările Codului Penal

Procurorul Şef DNA, Codruţa Kovesi, a declarat joi, la Gândul Live, că instituţia pe care o conduce nu a fost consultată în legătură cu modificările Codului Penal adoptate de Camera Deputaţilor marţi, nu s-a organizat nicio dezbatere publică pe modificările aduse Codului Penal, proiectul nu a fost publicat pe site iar DNA nu a fost consultată, deşi este prima instituţie care aplică această lege.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
13.12.2013

Procurorul Şef DNA, Codruţa Kovesi, a declarat joi, la Gândul Live, că instituţia pe care o conduce nu a fost consultată în legătură cu modificările Codului Penal adoptate de Camera Deputaţilor marţi, nu s-a organizat nicio dezbatere publică pe modificările aduse Codului Penal, proiectul nu a fost publicat pe site iar DNA nu a fost consultată, deşi este prima instituţie care aplică această lege. Kovesi a menţionat: "ar trebui să fim consultaţi, pentru că noi suntem primii care aplicăm această lege".

Modificările pe care parlamentarii le-au adus Codului Penal, prin care aceştia îşi cresc imunitatea, vor aduce un raport de ţară României nu tocmai favorabil, a declarat Kovesi.

În opinia şefei DNA, "super-imunitatea" pe care şi-au votat-o deputaţii va avea consecinţele grave. Scoţându-se din sfera funcţionarilor publici, nu mai pot fi investigaţi pentru fapte de corupţie: "Dacă [un parlamentar sau deputat] primeşte 500.000 de euro mită sau 300.000 de euro să voteze o lege, nu poate fi cercetat", conform Codului Penal modificat.

Kovesi a reamintit că DNA are peste 28 de dosare trimise la instanţă în care senatori sau deputaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. De asemenea, DNA a trimis în instanţă peste 100 de dosare cu primari cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Codruţa Kovesi a arătat că modificările Codului Penal, pe lângă faptul că le permite unor corupţi să voteze legi, îi pune, în mod nejustificat, pe parlamentari deasupra Justiţiei, făcându-i de neatins.

"Aş spune că nu trebuie să creăm privilegii şi imunităţi pentru persoane care oricum au deja anumite privilegii. Un magistrat când este trimis în judecată, este suspendat din funcţie, în timp ce parlamentarii merg în continuare şi votează legi. Un parlamentar condamnat pentru fapte de corupţie a mers să voteze această lege, iată un exemplu.", a declarat Kovesi.

Modificările votate de deputaţi crează paradoxuri inacceptabile într-un stat de drept: "De ce un procuror sau un poliţist poate fi cercetat, iar un senator sau un deputat nu poate fi cercetat?" s-a întrebat retoric Kovesi.

Kovesi a mai arătat că modificările Codului Penal vor face inutile interceptările telefonice, privând DNA de un instrument de investigaţie vital în instrumentarea cazurilor de corupţie:

"Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală, care ne cere să fie începută urmărirea penală, înainte să putem obţine autorizaţie de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că ulterior interceptarea devine inutilă."

Kovesi a fost de asemenea întrebată ce părere are despre zvonurile care circulă în spaţiul public despre o posibilă desfiinţare a DNA sau o fuzionarea a acestei instituţii cu DIICOT:
"Cred că ambele situaţii ar fi dezastruoase şi de rău augur. Au existat zvonuri şi probabil că ele mai persistă. Nu am văzut niciun proiect de lege în acest sens. Ar fi un dezastru să desfiinţezi o instituţie care şi-a dovedit eficienţa. Cred că astfel de zvonuri şi încurajarea unor asemenea proiecte nu poate constitui decât o încercare de intimidare a procurorilor din DNA. În ceea ce priveşte unificarea celor două structuri, este ca atunci când faci o combinaţie între mere şi pere", a spus Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a adăgugat că, în viziunea sa, principala miză a unei eventuale unificări a DNA cu DIICOT este, de fapt, "desfiinţarea unor posturi de conducere".
Întrebată ce mesaj ar transmite unui parlamentar, Kovesi a răspuns simplu: "Să nu voteze niciodată un astfel de proiect de lege, dacă legea va fi reîntoarsă de preşedinte."

Camera Deputaţilor a adoptat marţi două modificări la Codul Penal prin care aleşii din parlament şi din teritoriu devin aproape de neatins în faţa Justiţiei. O primă modificare a Codului Penal îi scoate pe parlamentari din categoria funcţionarilor publici, ceea ce înseamnă că aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu sau conflictul de interese.

În al doilea rând, deputaţii au "amendat" articolul 253 din Codul penal, introducând un aliniat care dezincriminează furtul din banul public, permiţându-le autorităţilor din teritoriu (şi miniştrilor) care gestionează banul public sa contracteze lucrări către firme conduse/deţinute de familiile lor, fără să rişte să fie declaraţi incompatibili de ANI, cu toate consecinţele ce decurg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor