Kim nu se lasă / Phenianul aruncă un milion de manifeste deasupra Coreei de Sud

Baloane cu heliu lansate din Coreea de Nord au răspândit aproximativ un milion de manifeste deasupra Coreei de Sud, a anunţat Seulul. Acţiunea are loc în condiţiile unei bătălii propagandistice continue, declanşată de cel mai recent test nuclear al Phenianului.
Sistem de portavoci folosit de Coreea de Sud pentru transmisiuni propagandistice. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.01.2016

Agenţia de ştiri Yonhap a citat luni Ministerul sud-coreean al Apărării afirmând că, în ultima săptămână, armata nord-coreeană a trimis manifeste peste graniţă cu ajutorul unor baloane. În plus, Phenianul a difuzat transmisiuni propagandistice la megafoane, atacând-o pe preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye.

Majoritatea manifestelor nord-coreene au fost strânse în apropiere de graniţă, în provincia sud-coreeană Gyeonggi, dar unele dintre ele au ajuns chiar şi până în Seul.

Testul nuclear

Transmisiunile şi manifestele nord-coreene par să fie un răspuns la decizia Coreei de Sud, luată la începutul acestei luni, de a difuza muzică pop coreeană şi mesaje propagandistice transfrontaliere către Coreea de Nord.

Transmisiunile propagandistice sud-coreene au fost relansate după ce Phenianul a anunţat că a desfăşurat în 6 ianuarie cel de-al patrulea său test nuclear, folosind de această dată o bombă cu hidrogen. Oficialii sud-coreeni au susţinut că transmisiunile pot fi auzite până la 10 km distanţă în timpul zilei şi până la 24 km în timpul nopţii.

Comunitatea Internaţională a condamnat testul, în timp ce SUA şi Japonia au susţinut că acesta reprezintă o nouă încălcare de către Coreea de Nord a obligaţiilor şi angajamentelor sale în baza legii internaţionale.

Război psihologic

În prezent, Seulul ia în considerare instalarea unor panouri electronice gigantice la graniţa cu Nordul, pentru a difuza mesaje şi materiale video.

Amplificarea bătăliei psihologice dintre cele două Corei are loc de la sfârşitul Războiului Coreean din 1950-1953.

În august 2015, Seulul a folosit aceste transmisiuni la sensibila graniţă dintre Nord şi Sud ca răspuns la detonarea unor mine de teren care au desfigurat doi soldaţi sud-coreeni, conform Deutsche Welle.

Situaţia s-a detensionat totuşi după discuţii maraton, care au determinat Sudul să întrerupă transmisiunile respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor