Seulul reia transmisiunile propagandistice la frontieră după testul nuclear al Nordului

Ca răspuns la testul nuclear al Coreei de Nord, Seulul şi-a reluat transmisiunile propagandistice anti-Phenian în zona de graniţă. Ultima utilizare a sistemului de megafoane în acest sens a declanşat o criză militară între cele două Corei.
Sistem de portavoci folosit de Coreea de Sud pentru transmisiuni propagandistice.
Sistem de portavoci folosit de Coreea de Sud pentru transmisiuni propagandistice. (Captură Foto)

Transmisiunile au început vineri, în aceeaşi zi în care se crede că ar fi ziua de naştere a dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

În propaganda de mulţi decibeli este inclus un mixaj de muzică pop coreeană şi previziuni meteo, precum şi fragmente din ştiri şi critici la adresa regimului nord-coreean.

Coreea de Nord, care este extrem de sensibilă la orice critici la adresa lui Kim, consideră transmisiunile un act de război psihologic. Tactica datează din timpul Războiului Coreean din perioada 1950-1953, conform Deutsche Welle.

Ultima dată când Seulul a folosit acest tip de propagandă transfrontalieră timp de două săptămâni, în august 2015, cele două naţiuni au schimbat focuri de artilerie. În încercarea de a detensiona situaţia, cei doi vecini au încheiat un acord în urma căruia Seulul a suspendat transmisiunile. Acordul mai prevede că sistemul de megafoane rămâne tăcut cât timp nu se întâmplă ceva “anormal”.

Acţiune internaţională

În urma presupusului test nuclear nord-coreean de miercuri, Phenianul a depăşit probabil scara de “normalitate” menţionată de Seul. Testul, care aparent a inclus o bombă cu hidrogen, a provocat un val puternic de critici internaţionale.

Într-o declaraţie făcută joi, Casa Albă a susţinut că atât SUA cât şi Japonia consideră că acţiunile Phenianului reprezintă “o altă încălcare a obligaţiilor şi angajamentelor sale în baza legii internaţionale”.

Ministerul sud-coreean al Apărării a mai menţionat că Washingtonul şi Seulul doresc să îşi coordoneze reacţiile “potrivite” ce trebuie luate în legătură cu provocarea Nordului.

În mod similar, ca răspuns la afirmaţiile Phenianului , Consiliul de Securitate al ONU a decis miercuri să implementeze noi măsuri pentru a pedepsi Coreea de Nord pentru provocarea sa.

Deşi experţii rămân sceptici că Nordul ar avea cu adevărat capacitatea de a crea şi testa o bombă cu hidrogen, anunţul nord-coreenilor a reaprins anumite temeri în comunitatea internaţională cu privire la eforturile ţării comuniste izolate de a construi un focos nuclear suficient de mic pentru a fi instalat pe o rachetă capabilă să atingă ţărmul Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe