Pastor canadian condamnat la închisoare pe viaţă în Coreea de Nord

Un pastor presbiterian din Toronto a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru subminarea Phenianului. Lipsa relaţiilor diplomatice a făcut ca familia pastorului să aibă mici speranţe pentru eliberarea acestuia.
Pastorul canadian Hyeon Soo Lim. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.12.2015

Pastorul canadian Hyeon Soo Lim, născut în Coreea de Sud, a fost condamnat miercuri la muncă silnică pe viaţă în Coreea de Nord.

Lim, care este liderul Bisericii Presbiteriene Coreene a Luminii din Mississauga (Ontario), a apărut pentru scurt timp în faţa Tribunalului Suprem din Phenian înainte să i se înmâneze sentinţa.

Pastorul, în vârstă de peste 60 de ani, a fost acuzat de crime împotriva statului comunist, susţine Deutsche Welle.

Familia lui Lim s-a deplasat în Coreea de Nord în luna ianuarie ca parte a unei misiuni umanitare de rutină desfăşurată la un azil de bătrâni, la un orfelinat şi la o creşă. Conform rudelor sale, Lim a călătorit în Coreea de Nord de peste 100 de ori începând cu 1997 pentru misiuni umanitare care mereu s-au concentrat pe ajutarea oamenilor şi care nu au fost motivate politic.

Lim a fost arestat iniţial în luna februarie, chiar la începutul călătoriei sale. Iar în luna iulie, într-o conferinţă de presă televizată şi organizată în Phenian, pastorul a citit un comunicat prin care a recunoscut că ar fi “complotat” împotriva regimului nord-coreean, a informat la acea vreme agenţia de presă nord-coreeană de stat KCNA, citată de CNN, care a menţionat la rândul său că este posibil că acea “confesiune” să fi fost “constrânsă”.

Biserica lui Lim, care are 3.000 de membri, a sperat că noul premier canadian Justin Trudeau va reuşi să obţină eliberarea pastorului înainte de condamnarea sa. Membrii bisericii au depus o petiţie la ministrul pentru Afaceri Externe Stephane Dion pentru ca acesta să “facă presiuni asupra noului guvern liberal să folosească toate mijloacele disponibile pentru a asigura eliberarea şi întoarcerea imediată” a pastorului în Canada.

Totuşi, în condiţiile în care Ottawa a suspendat relaţiile sale diplomatice cu Phenianul în 2010, negocierile pentru eliberarea lui Lim s-ar putea dovedi a fi dificile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor