Phenian: Peninsula Coreea în “pragul războiului”

Oficialii din Phenian au criticat Coreea de Sud şi SUA pentru reluarea transmisiunilor propagandistice transfrontaliere, după ce Coreea de Nord a susţinut că a testat cu succes o bombă cu hidrogen.
Femeie-soldat în Coreea de Nord. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.01.2016

Coreea de Nord a avertizat sâmbătă că mişcarea Sudului de a relua transmisiunile propagandistice peste graniţă împinge Peninsula Coreea către “pragul războiului”.

“Statele Unite şi marionetele sale nu au pierdut timpul şi au făcut ca peninsula să se apropie de pragul războiului, reluându-şi transmisiunile tipice războiului psihologic”, a declarat un oficial superior nord-coreean, Kim Ki-nam.

Seulul a reluat vineri aceste transmisiuni prin megafoane puternice, după o pauză de cinci luni, după ce Phenianul a anunţat testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen.

În propaganda de mulţi decibeli este inclus un mixaj de muzică pop coreeană şi previziuni meteo, precum şi fragmente din ştiri şi critici la adresa regimului nord-coreean.

În august 2015, Seulul a folosit aceste transmisiuni la sensibila graniţă dintre Nord şi Sud ca răspuns la detonarea unor mine de teren care au desfigurat doi soldaţi sud-coreeni, conform Deutsche Welle.

Situaţia s-a detensionat după discuţii maraton, care au determinat Sudul să întrerupă transmisiunile respective.

„Sperăm că cei din Nord vor putea trăi cât mai curând posibil într-o societate care nu le invadează vieţile personale”, a declarat o prezentatoare în cadrul unui material transmis prin puternicele megafoane.

„Ţările conduse de dictaturi încearcă să controleze până şi instinctele umane”, a adăugat prezentatoarea.

Oficialii sud-coreeni au susţinut că transmisiunile pot fi auzite până la 10 km distanţă în timpul zilei şi până la 24 km în timpul nopţii.

Între timp, membrii Consiliului de Securitate al ONU au anunţat că iau în considerare aplicarea de posibile sancţiuni împotriva regimului liderului nord-coreean Kim Jong-un.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor