Kim Jong-un declară Coreea de Nord o putere nucleară. ONU convoacă o întâlnire de urgenţă

Consiliul de Securitate al ONU a convocat o întâlnire de urgenţă după ce Coreea de Nord a testat ieri o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească teritoriul american.
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

Statul comunist a desfăşurat ieri un test terifiant de rachetă, iar Agenţia de ştiri de stat KCNA a susţinut că regimul lui Kim Jong-un este acum o putere nucleară.

KCNA a precizat într-o declaraţie: “Racheta ICBM de tipul Hwasong-15 este o rachetă balistică intercontinentală dotată cu un focos super mare şi greu care este capabil să lovească întregul teritoriul al Statelor Unite”.

Nu a fost verificat independent dacă racheta ar putea sau nu să lovească continentul Statelor Unite.

SUA se teme de faptul că pe racheta Hwasong-15 poate fi ataşat un focos nuclear.

SUA şi Japonia au acţionat rapid şi au convocat miercuri o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) pentru a dezbate cel mai recent test nord-coreean.

Consiliul va discuta, printre altele, despre progresul implementării recentelor sancţiuni pe care le-a adoptat ca răspuns la programele militare ale Phenianului şi cu scopul de a le submina.

Coreei de Nord i-au fost aplicate sancţiuni din 2006 din cauza programelor sale de rachete balistice şi arme nucleare.

CSONU a impus sancţiuni mai stricte împotriva Nordului în 11 septembrie, care au luat în vizor livrările de petrol şi gaz către regimul comunist. Sancţiunile au fost adoptate după ce Phenianul a desfăşurat, în 3 septembrie, cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear.

În mod tipic, China şi Rusia privesc doar testarea unei rachete de rază lungă sau de arme nucleare ca un factor declanşator pentru posibile noi sancţiuni ONU.

Până acum, CSONU a emis sancţiuni asupra exporturilor nord-coreene de cărbune, fier, plumb, textile şi fructe de mare.

Coreea de Nord a efectuat ultimul său test de rachetă în jurul orei locale 3 a.m. (6 p.m. GMT), declanşând un răspuns dur din partea Seulului.

La câteva minute după testul nord-coreean, armata sud-coreeană a simulat un atac balistic de mare precizie, a precizat Statul Major al armatei din Coreea de Sud, citat de site-ul agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap.

Racheta nord-coreeană a fost lansată înspre est şi s-a prăbuşit la aproximativ 210 km vest de insula niponă Kyurokujima, a afirmat guvernul din Tokyo.

Mass media japoneză a susţinut că racheta a zburat timp de 50 de minute, pe o traiectorie foarte înaltă ce a ajuns la 4.500 km deasupra Pământului (de zece ori mai înaltă decât orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale a NASA), înainte să coboare la o distanţă de aproximativ 1.000 km de locul lansării, prăbuşindu-se în largul coastei de vest a Japoniei.

Preşedintele american Donald Trump a declarat, referitor la ameninţarea nord-coreeană, că “ne vom ocupa de problemă”.

Conform Yonhap, agenţia de spionaj a Coreei de Sud nu a exclus posibilitatea ca Nordul să desfăşoare un nou test nuclear.

Jeffrey Lewis, directorul Programului de Neproliferare în Asia de Est de la Institutul pentru Studii Strategice din Middlebury, a declarat: “Nu trebuie să ne placă, dar va trebui să învăţăm să trăim cu abilitatea Coreei de Nord de a ataca SUA cu arme nucleare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe