Rusia: nou avertisment privind un scenariu apocaliptic în Coreea de Nord

Igor Morgulov, adjunct al ministrului rus responsabil de relaţiile cu Asia de Est şi Sud, a declarat luni că este posibil un “scenariu apocaliptic al evoluţiei tensiunilor” din Peninsula Coreeană, adăugând însă că Rusia speră că bunul simţ va domina în rândul părţilor implicate.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
28.11.2017

“Un scenariu apocaliptic al situaţiei din Peninsula Coreeană există şi nu putem să îl ignorăm. Sper că bunul simţ, pragmatismul şi instinctul autoconservării vor fi triumfătoare în rândul partenerilor noştri pentru a exclude un astfel de scenariu negativ”, a declarat diplomatul rus, citat de agenţia rusă de ştiri TASS.

Morgulov a declarat că faza de calm, ca urmare a pauzei de lansare a provocărilor de către Coreea de Nord – cea mai lungă pauză din iarnă trecută –, indică un pas spre denuclearizarea Peninsulei Coreene. “Cred că această cumpătare a Coreei de Nord din ultimele două luni se conformează iniţiativei dublei îngheţări” sugerate de China şi Rusia, a precizat Morgulov reporterilor luni în capitala sud-coreeană Seul, potrivit Bloomberg. Ultima provocare a Phenianului a avut loc în 15 septembrie, când regimul comunist nord-coreean a lansat a doua rachetă deasupra Japoniei în tot atâtea luni. Pauza de 73 de zile este cea mai lungă de la un interval similar de 116 zile în perioada octombrie 2016-februarie 2017.

Miniştrii de externe rus şi chinez au propus în luna iulie o iniţiativă a aşa zisei “duble îngheţări”, pe baza căreia Coreea de Nord să se abţină de la teste nucleare şi de rachete, iar SUA şi Coreea de Sud să suspende exerciţiile militare la scară mare. Totuşi, SUA a respins această propunere, susţinând că exerciţiile sale militare au o natură defensivă. La începutul acestei luni, SUA a desfăşurat primul exerciţiu într-un deceniu în regiune care a implicat trei portavioane, şi plănuieşte să desfăşoare exerciţii cu forţa aeriană sud-coreeană la începutul lunii decembrie.

Morgulov, adjunct al ministrului rus responsabil pentru relaţiile cu Asia de Est şi Sud, a declarat că după acest pas al “îngheţului în schimbul îngheţului” ar urma desfăşurarea de discuţii cu Phenianul. De îndată ce Coreea de Nord va fi de acord cu un moratoriu asupra testelor şi după ce au loc discuţii, procesul se poate îndrepta către discutarea denuclearizării, a afirmat el. “Va trebui să vedem o anumită schimbare de atitudine din partea SUA, în special în privinţa îngheţării sau restricţionării” exerciţiilor sale militare, a afirmat oficialul rus. “Va fi dificil pentru noi să convingem Coreea de Nord” să nu mai lanseze provocări fără o schimbare în poziţia Statelor Unite.

În ciuda impasului şi subliniind argumentul Rusiei, diplomatul a precizat că “am declarat Coreei de Nord de multe ori că, pentru noi, statutul său nuclear este inacceptabil”, adăugând că “vom continua să lucrăm cu omologii nord-coreeni şi să le prezentăm poziţia noastră”.

“Luând în considerare perioada de linişte de două luni, SUA nu plănuieşte să reducă scara exerciţiilor sale militare regulate, ci chiar plănuieşte să desfăşoare şi exerciţii fără a le anunţa din timp. Din păcate, acesta este răspunsul pe care Coreea de Nord îl primeşte în schimbul tăcerii sale de două luni”, a precizat Morgulov, adăugând că Moscova “evaluează negativ” poziţia SUA. “Cred că atât testele nucleare nord-coreene cât şi exerciţiile militare comune ale SUA cu aliaţii săi au o natură în mod categoric negativă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor