Kim rupe tăcerea: Coreea de Nord lansează o nouă rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă balistică – prima astfel de lansare din 15 septembrie. Totodată, este pentru prima dată când Phenianul a provocat SUA şi naţiunile regionale de când preşedintele american Donald Trump a etichetat Coreea de Nord drept un stat care sponsorizează terorismul.
Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian. (Getty Images)
Andrei Popescu
29.11.2017

Experţi americani au avertizat că Phenianul ar putea desfăşura un alt test de rachetă “în câteva zile” şi, cel puţin o dată, experţii americani au avut dreptate deoarece agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap a citat Statul Major al armatei Coreei de Sud afirmând că, după o pauză de două luni şi jumătate, Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă balistică.

“Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată înspre est din vecinătatea oraşului Pyongsong, provincia sudică Pyongan”, a declarat Statul Major al armatei Coreei de Sud.

Potrivit raportului, racheta a zburat înspre est şi armata sud-coreeană analizează detaliile. La rândul lor, administraţia SUA şi paza de coastă niponă au confirmat faptul că Nordul a lansat o rachetă care s-a prăbuşit în mare, în apropiere de Japonia. Cabinetul japonez a precizat că racheta nord-coreeană ar fi putut ateriza în zona economică exclusivă a Japoniei şi, astfel, ar putea fi văzut ca un act de agresiune.

Armata sud-coreeană a “monitorizat îndeaproape” şi a “urmărit posibilele provocări nord-coreene” împreună cu partenerii americani, a declarat marţi un purtător de cuvânt al armatei.

Luni, oficialii japonezi au observat şi o creştere a radioactivităţii, sugerând că un alt test de rachetă ar putea fi iminent.

Ar putea fi doar prima dintr-o serie de lansări: armatele americană şi sud-coreeană vor desfăşura un exerciţiu militar comun la scară mare în perioada 4-8 decembrie, o mişcare care va nemulţumi Phenianul. Exerciţiul va include peste 230 de avioane aliate care vor zbura în jurul Peninsulei Coreene.

Coreea de Nord a desfăşurat în 3 septembrie cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear şi a lansat peste 12 rachete în acest an, în condiţiile în care regimul lui Kim Jong-un urmăreşte să dezvolte abilitatea de a lovi Statele Unite continentale cu o armă nucleară. ONU a impus o serie de sancţiuni dure împotriva Coreei de Nord pentru testele sale de arme.

Iar în 20 noiembrie, Donald Trump a etichetat Coreea de Nord drept un stat care susţine terorismul din cauza ameninţărilor cu devastarea nucleară şi pentru susţinerea actelor teroriste, inclusiv asasinări pe teritoriu străin. Phenianul a răspuns că această etichetare aduce aminte ţării că ar trebui să îşi păstreze “preţioasa sabie nucleară”. În 14 noiembrie, SUA a încheiat un exerciţiu militar în vestul Pacificului folosind trei portavioane, primul astfel de exerciţiu într-un deceniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor