Kim rupe tăcerea: Coreea de Nord lansează o nouă rachetă balistică
alte articole
Experţi americani au avertizat că Phenianul ar putea desfăşura un alt test de rachetă “în câteva zile” şi, cel puţin o dată, experţii americani au avut dreptate deoarece agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap a citat Statul Major al armatei Coreei de Sud afirmând că, după o pauză de două luni şi jumătate, Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă balistică.
“Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată înspre est din vecinătatea oraşului Pyongsong, provincia sudică Pyongan”, a declarat Statul Major al armatei Coreei de Sud.
Potrivit raportului, racheta a zburat înspre est şi armata sud-coreeană analizează detaliile. La rândul lor, administraţia SUA şi paza de coastă niponă au confirmat faptul că Nordul a lansat o rachetă care s-a prăbuşit în mare, în apropiere de Japonia. Cabinetul japonez a precizat că racheta nord-coreeană ar fi putut ateriza în zona economică exclusivă a Japoniei şi, astfel, ar putea fi văzut ca un act de agresiune.
Armata sud-coreeană a “monitorizat îndeaproape” şi a “urmărit posibilele provocări nord-coreene” împreună cu partenerii americani, a declarat marţi un purtător de cuvânt al armatei.
Luni, oficialii japonezi au observat şi o creştere a radioactivităţii, sugerând că un alt test de rachetă ar putea fi iminent.
Ar putea fi doar prima dintr-o serie de lansări: armatele americană şi sud-coreeană vor desfăşura un exerciţiu militar comun la scară mare în perioada 4-8 decembrie, o mişcare care va nemulţumi Phenianul. Exerciţiul va include peste 230 de avioane aliate care vor zbura în jurul Peninsulei Coreene.
Coreea de Nord a desfăşurat în 3 septembrie cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear şi a lansat peste 12 rachete în acest an, în condiţiile în care regimul lui Kim Jong-un urmăreşte să dezvolte abilitatea de a lovi Statele Unite continentale cu o armă nucleară. ONU a impus o serie de sancţiuni dure împotriva Coreei de Nord pentru testele sale de arme.
Iar în 20 noiembrie, Donald Trump a etichetat Coreea de Nord drept un stat care susţine terorismul din cauza ameninţărilor cu devastarea nucleară şi pentru susţinerea actelor teroriste, inclusiv asasinări pe teritoriu străin. Phenianul a răspuns că această etichetare aduce aminte ţării că ar trebui să îşi păstreze “preţioasa sabie nucleară”. În 14 noiembrie, SUA a încheiat un exerciţiu militar în vestul Pacificului folosind trei portavioane, primul astfel de exerciţiu într-un deceniu.