Kiev: Cinci soldaţi ucişi şi patru răniţi în estul Ucrainei

Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei. (Getty Images)
Andrei Popescu
25.11.2017

Armata ucraineană declară că cinci soldaţi au fost ucişi şi alţi patru răniţi în luptele cu separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei.

Într-o declaraţie publicată vineri, armata ucraineană a precizat că soldaţii au fost ucişi într-o bătălie care a avut loc joi în apropierea satului Krimske, şi a durat aproximativ 8 ore.

Krimske se află la 30 km vest de Lugansk, unde tensiunile s-au amplificat săptămâna trecută între facţiunile separatiste care controlează oraşul.

De asemenea, patru soldaţi ucraineni au fost răniţi în conflictele armate cu separatiştii care au avut loc tot joi. Totodată, au fost ucişi opt separatişti, iar nouă au fost răniţi.

Alexandr Turcinov, şeful Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, a declarat vineri în remarci televizate că “este o problemă foarte gravă. Au loc conflicte între diverse grupuri criminale care alcătuiesc administraţia din teritoriile ocupate”.

Conflictul armat dintre forţele Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia, care controlează zone ale regiunilor din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, s-a soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane, de la izbucnirea acestuia, în aprilie 2014.

Moscova neagă implicarea în conflictul ucrainean, în ciuda unor dovezi convingătoare care susţin contrariul. În plus, Moscova afirmă că respectă integritatea teritorială a Ucrainei, deşi a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi controlează o parte a graniţei Ucrainei în ciuda obiecţiilor Kievului.

Câteva acorduri de încetare a focului – anunţate ca parte a aşa-ziselor acorduri de la Minsk, semnate în septembrie 2014 şi februarie 2015, cu scopul de a soluţiona conflictul – nu au rezistat sau nu au fost aplicate în totalitate.

Cel mai recent acord a fost încheiat în 22 august în urma unei discuţii telefonice între liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei. Kievul şi separatiştii se acuză reciproc de încălcarea regimului de încetare a focului.

Amplificarea violenţelor în cursul zilei de joi a avut loc pe fondul unei aparente lupte pentru putere între separatiştii din Lugansk. Timp de câteva zile au fost răspândite zvonuri că liderul separatist al regiunii, Igor Plotniţki, a fugit în Rusia.

Plotniţki îl concediase anterior pe aşa-zisul ministru de Interne al regiunii, Igor Kornet, şi apoi l-a acuzat de organizarea unei lovituri împotriva conducerii separatiste.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri că Rusia urmăreşte îndeaproape situaţia din Lugansk, unde bărbaţi înarmaţi în uniforme nemarcate au ocupat unele poziţii în ultimele câteva zile.

Dar Peskov a refuzat vineri să comenteze despre locul unde s-ar afla Plotniţki, susţinând că “aceasta nu este o problemă pe care să o abordeze administraţia prezidenţială”, potrivit agenţiei ruse de stat TASS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor