Kelemen dă semnalul: Nicuşor Dan ar fi o uşurare pentru comunitatea maghiară în comparaţie cu Simion

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost primul lider din coaliţia de guvernare care a dat un semnal pentru susţinerea lui Nicuşor Dan în turul al doilea în care se va lupta cu George Simion.
Declaraţiile şefului UDMR au fost făcute, potrivit G4media, la Radio Kossuth.
Reporter: Care sunt cauzele votului de ieri?
Kelemen Hunor: În primul rând cred că a fost un vot puternic de protest, în care diaspora a fost elementul de turnură, este evident că aceşti oameni sunt cei mai supăraţi pe rezultatele guvernului şi ale guvernelor precedente, şi desigur pe alegerile de anul trecut, ca să mă exprim frumos, alegerile eşuate, întrucât în noiembrie CCR a considerat că trebuie să le anuleze, şi desigur din această cauză supărarea oamenilor doar a crescut.
Acum vedem că Simion a obţinut peste 40% din voturi, şi nu trebuie să aducă multe voturi ca peste 2 săptămâni, în turul 2, să câştige alegerile. Nicuşor Dan ajunge în turul 2 cu Simion, şi el trebuie să aducă acele voturi în plus, ar trebui să mobilizeze votanţii tuturor candidaţilor care nu au ajuns în turul al doilea, pentru a-l putea învinge pe Simion. Şi acest lucru nu va fi uşor, dar trebuie încercat orice, pentru că victoria lui Simion ar fi o tragedie mai ales pentru comunitatea maghiară, dar şi pentru ţară ar reprezenta un mare pericol.
Reporter: De ce ar reprezenta pericol pentru comunitatea maghiară dar şi pentru România întreagă, acest avans puternic al extremei, dacă putem formula în acest fel? Cine este George Simion?
Kelemen Hunor: Cariera politică a lui George Simion începe undeva în anul 2017 şi construirea lui începe cu profanarea cimitirului militar din Valea Uzului. Cu sprijinul Frăţiei Ortodoxe şi Calea Neamului, respectiv a Bisericii Ortodoxe creşte din mişcarea civică, şi înfiinţează partid politic pentru alegerile din anul 2020.
El susţine ceea ce a susţinut şi Georgescu, care a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale în noiembrie, adică, faptul că acel pământ este unul strămoşesc al românilor, şi că acolo alţii nu au ce căuta, nu au loc.
Iniţiativele de până acum din Parlament arată că prima dată ar ataca sistemul nostru de educaţie. Ei au spus că nu este nevoie de şcoli cu predare în limba maghiară, cel mult văd posibilitatea unor şcoli mixte. Ei spun că nu este nevoie de utilizarea limbii materne în administraţie şi spun că nu este nevoie de reprezentarea etnică, care ar fi contrară intereselor naţiunii române.
Deci, practic ei au periclita rezultatele noastre şi a ţării obţinute în ultimii 35 de ani, în cazul în care Simion ar câştiga, şi desigur, victoriei prezidenţiale ar reuşi să alinieze şi guvernul în câteva luni, pentru că aşa s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, mereu când cineva a câştigat prezidenţialele, într-un timp mai lung sau mai scurt, a reuşit să obţină majoritatea parlamentară şi executivul. Asta se va întâmpla şi acum.
Deci, interesul nostru este ca Simion să nu câştige, iar în turul al doilea să votăm raţional, să ascultăm de bunul simţ, şi nu trebuie să luăm în considerare niciun alt argument.
Vestea bună este că a noastră comunitate a înţeles, o minoritate înţelege mult mai repede pericolul de acest tip, în comparaţie cu majoritatea. În judeţele din Ţinutul Secuiesc, în Partium, acolo unde comunitatea maghiară trăieşte într-un număr mai mare, în mod clar a pierdut Simion şi a câştigat Crin Antonescu, şi intrarea lui în al doilea tur nu a depins de comunitatea maghiară.
Reporter: Contracandidatul este Nicuşor Dan, primarul general al capitalei, ce înseamnă pentru comunitatea maghiară prezenţa lui ca posibil preşedinte?
Kelemen Hunor: În acest context, raportat la Simion, ar reprezenta o uşurare. Dar pe de altă parte nu putem să spunem ce înseamnă, nu putem să scriem asta acum, pentru că îl cunoaştem mai puţin. El lucrează în Bucureşti ca primar general, înainte a fost activist civil, practic el nu prea a avut o cunoaştere a ţării, respectiv ţara nu prea l-a văzut pe el. Ca primar general, a câştigat anul trecut al doilea mandat în Bucureşti, şi el a fost susţinut de USR-ul progresist, respectiv partidele mai mici din jurul acestei formaţiuni, cum ar fi REPER. Deci, din acest punct de vedere el reprezintă acea ideologie, dacă privim din această perspectivă.
Pe de altă parte, are o anumită experienţă administrativă, dar în politica naţională nu a fost prezent ca primar general.
Este greu de spus ce înseamnă Nicuşor Dan, dar cu siguranţă o uşurare raportat la Simion, şi raţiunea, bunul simţ ne dictează ca în turul 2 al alegerilor să-l sprijinim pe el.
Reporter: Ce ar spune UE despre eventuala victorie a lui Simion în al doilea tur?
Kelemen Hunor: Eu cred că putem să aşteptăm unele reacţii de la UE pe acest subiect, dar nu vor salva România. Nu vor salva România nici de problemele economice, bugetare, şi acelea sunt foarte grave, care în următoarea perioadă vor trebui gestionate. Nu vor salva nici minorităţile naţionale. Se vor rosti câteva cuvinte, dar nu vor merge mai departe, întrucât astăzi toată lumea are probleme atât de grave, încât acestea abat atenţia de la periferie, de la o societate care se scufundă într-o zonă gri.