Economist, despre primul efect economic al votului pentru Simon. Ce s-a întâmplat după turul 1?

George Simion (Captură video)
Loredana Diacu
05.05.2025

Consecinţele votului pentru George Simio se văd azi la bursă, unde preţul la care se împrumută statul a sărit din nou spre 8%, avertizează profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan, într-o postare pe Facebook.

Redăm postarea economistului:

"În democraţie majoritatea decide.

Dar asta nu înseamnă că decide neapărat bine. La Revoluţie, majoritatea era contra Regelui; apoi a regretat. La mineriade, majoritatea era cu Iliescu; mai târziu i-a părut rău.

De asemenea, nu înseamnă că majoritatea poate decide orice. Majoritatea nu poate decide salariile, pensiile, nivelul de trai, aşa cum nu poate decide să-şi ia zborul dând din mâini. Există nişte legi naturale peste care omul nu poate trece.

Ambele observaţii arată importanţa învăţării. Iar învăţarea nu e gratis, ea cere timp, sacrificii. Adesea învăţăm abia după ce ne lovim cu capul de pragul de sus, adesea avem impresia că învăţăm, după care mai greşim o dată şi tot aşa.

Consecinţele votului pentru Simion/Georgescu se văd azi la bursă, unde preţul la care se împrumută statul a sărit din nou spre 8% pe an. Acest cost este nesustenabil. Nu vor exista nici salarii, nici pensii, la acest cost. Dar, câtă vremea majoritatea încă primeşte pensii şi salarii, nu simte costul alegerii făcute.

Majoritatea populaţiei nu a fost de acord sau nu a dat doi bani pe ce spunea Galileo Galilei. Dar istoria (posteritatea) nu a dat doi bani pe ce a crezut majoritatea", scrie, pe Facebook, Glăvan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor