Cine îl va ajuta pe Nicuşor Dan, cu adevărat, în Turul 2

Observăm, pentru a doua oară în decurs de doar 6 luni, că direcţia politică dată de partidele mainstream este aproape irelevantă. Am văzut cum Ciolacu şi Ciucă au ratat finala prezidenţială din toamnă, am văzut astă-noapte cum candidatul Coaliţiei PSD-PNL-UDMR şi-a ratat şi el şansa de a accede în Turul 2. De aceea cred că, în perioada următoare, Nicuşor Dan va duce singur lupta pentru câştigarea alegerilor şi vor fi prea puţin importante direcţiile şi recomandările pe care liderii partidelor politice le vor face pentru susţinerea lui.
Reperele concrete de vot pro Nicuşor Dan vor trebui să vină mai degrabă din zona societăţii civile şi mai puţin din partea partidelor politice. Este evidentă aversiunea majoră pe care cetăţenii şi-au manifestat-o la vot faţă de vechea clasă politică şi nu prea văd cum aceleaşi partide politice i-ar putea mobiliza pe cetăţeni să voteze acum într-o direcţie sau în alta.
Da, va fi important ca această Coaliţie să se poziţioneze pro susţinerii unui candidat european, cum la fel de importanţă va fi şi poziţionarea lui Crin Antonescu faţă de Nicuşor Dan. Dar capitalul de voturi nu se va transfera automat în dreptul lui Nicuşor Dan. Pentru că românii au demonstrat clar că nu mai ascultă de recomandările vechii clase politice. Prin urmare, ar fi de dorit ca Nicuşor Dan să nu pice în capcană de a-şi pune speranţele în nişte calcule politice care să cuprindă prea multe voturi venite pe filiera susţinerii lui de către Coaliţie.
Mai mult, cred că ar trebui să ne uităm ce se va întâmpla zilele viitoare în curţile celor de la PSD şi PNL. Vom vedea dacă actuala Coaliţie va face un efort imens să nu se destrame în aceste două săptămâni rămase până la T2, dacă Marcel Ciolacu va reuşi în acest timp să îşi păstreze scaunul de Prim-Ministru, sau dacă vor pica capete importante din cele două partide. Pentru că toate aceste mişcări politice vor influenţa, într-o mare măsură, alegerile din 18 mai.
Totuşi, pe lângă posibila susţinere formală a unor partide, un factor cu potenţial de mobilizare ar putea fi poziţionarea clară a USR şi a liderilor săi. Deşi USR a traversat propriile provocări politice, baza sa de susţinători, în special în mediul urban şi printre tinerii educaţi, ar putea reprezenta un bazin electoral important pentru Nicuşor Dan. O susţinere clară şi activă din partea USR (lucruri pe care cei din USR nu le-au putut face până acum) în campanie ar putea contribui la convingerea electoratului şi la creşterea prezenţei la vot a segmentelor de votanţi asociate cu acest partid. În schimb, nu ştiu cât de relevantă mai poate fi o potenţială susţinere pentru Dan din partea Elenei Lasconi, care a obţinut 2% în acest tur. În acest procent intră electoratul dur pe care Lasconi îl are şi nu cred că aceştia vor migra spre Nicuşor Dan, dacă Lasconi le-o va cere.
Mai există, totuşi, şi un alt actor politic cu capital bun de încredere în faţa alegătorilor, care l-ar putea ajuta pe Nicuşor Dan: Bolojan. Vom vedea dacă acesta se va poziţiona clar şi fără echivoc, cu nume şi prenume, în susţinerea lui Dan. Bolojan are capacitatea necesară să mobilizeze electoratul nehotărât să iasă la vot, acel electorat de care depinde exclusiv Nicuşor Dan.
Cât despre Victor Ponta, cred că nici măcar într-un scenariu fantasmagoric, acesta nu va ieşi să anunţe o altă susţinere în afară de cea pentru George Simion.
Articol scris pentru Epoch Times de Didona Goanţă, consultant politic şi expert în comunicare. Punctele de vedere şi opiniile exprimate aparţin exclusiv autorului.