Jurnalişti ruşi demisionează în masă din cauza unui raport referitor la aliaţii lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin (Robert Cianflone/Getty Images)
Andrei Popescu
21.05.2019

Un redactor de top şi 10 jurnalişti ai publicaţiei ruseşti Kommersant au declarat luni că demisionează în semn de protest faţă de concedierea a doi dintre colegii lor din cauza publicării unui articol referitor la o posibilă restructurare a aliaţilor apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Demisiile, care implică întregul personal responsabil de subiectele politice, evidenţiază tensiunile existente între directori şi personalul publicaţiilor în peisajul mediatic strâns controlat de Moscova, care este dominat de organizaţii media pro-Kremlin.

Reporterii Ivan Safronov si Maxim Ivanov au afirmat că au fost forţaţi să demisioneze după ce editura ziarului Kommersant – deţinută de omul de afaceri miliardar Alişer Usmanov – şi-a manifestat nemulţumirea faţă de un articol scris de aceştia luna trecută.

Kommersant, o publicaţie influentă de afaceri achiziţionaă de Usmanov în 2006, a refuzat să răspundă unei cereri de comentarii adresată de Reuters.

Un reprezentant al lui Usmanov a declarat separat că “acţionarul nu interferează în politica editorială, cu atât mai puţin să ia decizii privind concedierea sau angajarea jurnaliştilor”.

Reprezentantul a adăugat că Usmanov a aflat despre concedierea jurnaliştilor din rapoartele media.

Articolul în cauză, publicat în 17 aprilie, a citat surse anonime afirmând că Valentina Matvienko, preşedinta camerei superioare a Parlamentului, ar putea fi înlocuită cu Serghei Narîşkin, şeful Serviciului Extern de Informaţii (SVR), în următoarele luni.

Nu se ştie exact care parte a articolului a generat neînţelegerile dintre conducerea publicaţiei şi cei doi jurnalişti.

Purtătorii de cuvânt ai lui Matvienko şi Narîşkin au contetat la acea vreme raportul, care încă este disponibil pe website-ul Kommersant, susţinând că sunt “zvonuri”.

Gleb Cerkasov, redactorul pentru politică al Kommersant, a declarat că el şi alţi 10 colegi demisionează în semn de solidaritate cu Safronov şi Ivanov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor