Mii de ruşi protestează împotriva restricţionării libertăţii pe Internet

(Getty Images)
Andrei Popescu
11.03.2019

Mii de activişti au desfăşurat proteste în Rusia împotriva unui nou proiect de lege despre care criticii susţin că face parte dintr-un proiect al Kremlinului de a creşte controlul statului asupra Internetului şi de a facilita amplificarea cenzurii, potrivit RFE/RL.

Aproximativ 15.300 de persoane s-au adunat duminică pe bulevardul Saharov din Moscova, la un protest aprobat împotriva legislaţiei propuse, potrivit White Counter, un grup de activişti independenţi care monitorizează prezenţa la demonstraţii. Poliţia a precizat că la acţiune au fost prezenţi 6.500 de oameni.

Manifestanţii au scandat slogane precum “Jos mâinile de pe Internet” sau “Spunem NU izolării”.

Susţinătorii proiectului de lege au declarat că acesta aparent a fost conceput pentru a asigura operarea Internetului în Rusia în cazul în care accesul la serverele din străinătate este blocat.

OVD-Info, un grup independent care monitorizează suprimarea demonstraţiilor, a declarat că 29 de persoane au fost arestate înainte, în timpul şi după protestul din Moscova.

Zeci de manifestanţi au protestat de asemenea în oraşul Habarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, iar activiştii din Sankt Petersburg au desfăşurat proteste individuale, de o singură persoană, pentru a se conforma legii care interzice protestele în masă neaprobate de autorităţi.

Acţiuni de protest au avut loc, de asemenea, în oraşul vestic Voronezh şi în alte oraşe ruseşti.

Doi susţinători ai Partidului Libertarian au fost reţinuţi pentru scurt timp în St. Petersburg, potrivit OVD-Info.

Aşa-numitul proiect de lege al “Internetului suveran”, care a fost adoptat într-o primă citire în camera inferioară a Parlamentului Rusiei în 12 februarie, trebuie să mai treacă prin două sesiuni de votare în Duma de Stat înainte să ajungă în camera superioară.

Aleksandr Isavnin din mişcarea Roskomsvoboda, unul dintre organizatorii protestului din Moscova, a declarat presei: “Statul nostru a acordat atenţie faptului că Internetul este folosit pentru schimbul liber de informaţii, inclusiv de către forţele opoziţiei, şi prin urmare doreşte foarte mult să îl controleze”.

Nikolai Liaskin, un consilier al liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, a declarat că proiectul de lege reprezintă un nou pas făcut de autorităţi pentru a restricţiona libertatea pe Internet şi a cerut ruşilor să protesteze împotriva “acestei nebunii”.

Proiectul cere crearea unui sistem care să protejeze Rusia în cazul unui război cibernetic care, în acelaşi timp, va filtra traficul de Internet în ţară. Totuşi au loc dezbateri cu privire la cât de realist este proiectul şi cât de mult va costa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor