CEDO: Moscova a încălcat drepturile liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că Rusia a încălcat drepturile liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi prin plasarea în arest la domiciliu în 2014 şi impunerea altor măsuri restrictive împotriva sa.

Potrivit deciziei CEDO, Rusia trebuie să îi plătească lui Navalnîi 20.000 de euro şi alţi 2.700 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

Navalnîi a fost ţinut în arest timp de câteva luni începând cu februarie 2014, în timp ce era investigat pentru fraudă împreună cu fratele său, Oleg, într-un caz care, în opinia susţinătorii săi, a fost motivat politic. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi în decembrie 2014 – Navalnîi a primit o sentinţă de închisoare cu suspendare, în timp ce fratele său a fost trimis în spatele gratiilor.

Instanţa din Strasbourg a precizat în decizia sa că ordinul de arest la domiciliu nu a fost justificat, iar restricţiile dure aplicate asupra comunicaţiilor cu lumea exterioară au fost disproporţionate în raport cu acuzaţiile aduse.

Instanţa a mai susţinut că a fost “evident că el a fost tratat în acea manieră pentru a i se limita activităţile publice”.

“Victorie”, a scris Navalnîi pe reţelele sociale ca răspuns la decizia CEDO. “Sunt sigur că această decizie va avea consecinţe importante pentru toţi cei din Rusia care sunt supuşi în mod constant la acest tip de nelegiuire”.

Navalnîi este cea mai proeminentă figură a opoziţiei din Rusia. El a vrut să candideze în alegerile prezidenţiale ruse din martie 2018, dar a fost blocat din cauza unei condamnări anterioare.