Rusia: Navalnîi sfidează noua lege ce vizează insultarea autorităţilor în mediul online

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a sfidat o nouă lege care interzice insultele online la adresa oficialilor ruşi, insultând pe Twitter administraţia preşedintelui Vladimir Putin, potrivit RFE/RL.

În acţiunea de nesupunere civilă de pe Internet, vineri, activistul anti-corupţie a insultat de asemenea şi camera superioară a Parlamentului rus, precum şi partidul de guvernământ, Rusia Unită.

“Începând de astăzi, legea care interzice ofensarea autorităţilor pe Internet intră în vigoare în Rusia”, a scris Navalnîi pe Twitter.

“Eu, Alexei Navalnîi, declar următoarele”, a scris el. “Administraţia prezidenţială şi guvernul Federaţiei Ruse sunt o gaşcă de hoţi, ticăloşi şi inamici ai Rusiei. Consiliul Federaţiei este plin de nemernici. Rusia Unită este un partid de infractori şi hoţi”.

În 18 martie, Putin a semnat controversata lege care impune amenzi dure cetăţenilor ruşi care răspândesc ceea ce autorităţile consideră a fi “ştiri false” sau care manifestă “lipsă de respect ostentativă” la adresa statului rus şi a autorităţilor.

Criticii afirmă că legea este un nou mecanism de cenzură de stat. Oficialii guvernamentali ruşi susţin că legea este necesară pentru a combate ştirile false şi comentariile abuzive online.

Legea impune amenzi de până la 100.000 de ruble (peste 1.500 de dolari) pentru “lipsă de respect” în mediul online la adresa autorităţilor, agenţiilor de stat, a simbolurilor de stat, a “societăţii ruse”, a steagului ţării sau a Constituţiei Rusiei.

Persoanele care comit de mai multe ori aceste “infracţiuni” ar putea fi deţinute o perioadă de până la 15 zile.

De asemenea, legea prevede amenzi de până la 400.000 de ruble (peste 6.000 de dolari) pentru publicarea unor “informaţii false” pe Internet care ar putea duce la “încălcarea în masă a ordinii publice”.

Noua lege acordă autorităţilor puterea de a bloca website-urile care eşuează să şteargă informaţiile considerate de oficialii de stat ca fiind incorecte din punct de vedere faptic.

Premierul rus Dmitri Medvedev a susţinut noua lege, vineri, pe populara reţea socială rusească Vkontakte.