Putin semnează legea privind “suveranitatea Internetului”. Extinde controlul guvernului asupra mediului online

Vladimir Putin
Vladimir Putin (homas Kronsteiner/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care extinde controlul guvernului asupra Internetului, potrivit RFE.

Criticii au avertizat că noua lege, semnată de Putin în 1 mai şi publicată pe website-ul Kremlinului, va duce la cenzurarea Internetului din Rusia.

Printre altele, noua lege cere ca furnizorii de Internet să instaleze echipamente pentru a direcţiona traficul rusesc de Internet prin servere amplasate în Rusia.

Susţinători ai libertăţii Internetului au declarat că măsura va permite o supraveghere mai mare a mediului online de către agenţiile de informaţii din Rusia şi autorităţile vor avea o capabilitate mai mare de a controla informaţiile.

Totuşi, Kremlinul şi aliaţii săi din Parlament au susţinut noua lege ca fiind o acţiune defensivă în cazul în care SUA ar încerca să blocheze accesul Rusiei la Internetul global.

În cazul unui astfel de scenariu, agenţia rusă de reglementare a comunicaţiilor, Roskomnadzor, practic va prelua controlul asupra Internetului din Rusia şi apoi va filtra întregul trafic pe Internet.

Şeful Roskomnadzor, Aleksandr Zharov, a declarat luna trecută că măsurile vor viza de asemenea şi Telegram, o populară aplicaţie de mesagerie care este larg utilizată de cetăţenii ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe