„Crimeea va rămâne cu Rusia”, declară Trump pentru revista Time

Crimeea anexată va „rămâne cu Rusia” în ciuda refuzului Ucrainei de a recunoaşte peninsula din Marea Neagră ca teritoriu rus, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, într-un interviu acordat revistei Time şi publicat vineri.
Statutul Crimeii a devenit un punct cheie de tensiune în negocierile mediate de SUA pentru a pune capăt războiului din Ucraina. La începutul acestei săptămâni, Trump l-a criticat dur pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că s-a „lăudat” în presă cu faptul că ţara să nu recunoaşte anexarea Rusiei.
„Crimeea va rămâne cu Rusia. Zelenski înţelege acest lucru, şi toată lumea înţelege că este a lor de mult timp„, a declarat preşedintele american în interviul acordat revistei Time. «A fost a lor cu mult înainte de venirea lui Trump.”
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că Crimeea este din punct de vedere istoric şi »pentru totdeauna” parte a Rusiei, o poziţie pe care puţine alte ţări o susţin, transmite Moscow Times.
În interviul acordat revistei Time, Trump a părut să susţină că Moscova are o pretenţie legitimă asupra peninsulei din Marea Neagră, deoarece majoritatea populaţiei sale vorbeşte limba rusă şi „au submarine acolo de mulţi ani”.
El a încercat, de asemenea, să se distanţeze de orice responsabilitate în soluţionarea disputei teritoriale, afirmând că Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, în 2014, şi a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei când Joe Biden era la putere.
„Mi-ar fi fost luată aşa cum i-a fost luată lui Obama? Nu, nu s-ar fi întâmplat. Crimeea, dacă aş fi fost preşedinte, nu ar fi fost luată”, a spus el. «Repet, acesta este războiul lui Obama. Este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată».
Evaluarea fără menajamente a lui Trump vine în contextul în care acesta face presiuni pentru un acord de încetare a focului între Moscova şi Kiev, care să pună capăt războiului de trei ani al Rusiei împotriva Ucrainei.
Vineri, Reuters a transmis că oficialii ucraineni şi europeni au prezentat contrapropuneri Statelor Unite în cadrul recentelor discuţii de la Paris şi Londra. Pe lângă controlul asupra Crimeii, discuţiile se concentrează pe cele patru regiuni ucrainene ocupate parţial de forţele ruse şi pe viitorul armatei ucrainene.
Propunerea europeano-ucraineană amână discuţiile teritoriale până după încetarea focului, potrivit Reuters. Cele două părţi au opinii divergente şi în ceea ce priveşte sancţiunile şi condiţiile de securitate, Ucraina solicitând garanţii mai puternice şi compensaţii finanţate din activele ruse îngheţate.
În ciuda negocierilor îndelungate, Trump a declarat că încă se aşteaptă să ajungă la un acord atât cu Zelenski, cât şi cu Putin, cât timp aceştia se află în funcţie.
„Cred că sunt singurul care poate negocia acest lucru„, a declarat el pentru Time. «Dacă altcineva ar fi preşedinte, nu ar avea nicio şansă.”
Trump a recunoscut că înţelege că liderul rus »ar prefera să ia totul” prin mijloace militare, dar a subliniat capacitatea sa de a media pacea.
„Dacă pot opri pierderea a 3.000 de vieţi omeneşti pe săptămână, în medie, cu Rusia şi Ucraina, este doar datorită mie, nimeni altcineva nu ar fi putut opri acest lucru”, a spus el.
Trump a sugerat, de asemenea, o posibilă relaxare a sancţiunilor şi reluarea cooperării economice cu Moscova, afirmând: «Dacă se va ajunge la un acord, ne văd făcând afaceri cu Ucraina şi cu Rusia».
Între timp, Trump a părut să excludă o eventuală aderare a Ucrainei la NATO şi a afirmat că promisiunea făcută Kievului că va putea adera într-o zi la alianţa militară occidentală „a provocat izbucnirea războiului”.
La începutul acestei săptămâni, Trump a afirmat că era „foarte aproape” de a ajunge la un acord cu Kremlinul, acuzându-l în acelaşi timp pe Zelenski că este mai inflexibil la negocieri.