Jurnalista premiată pentru reportajele sale curajoase despre războiul din Ucraina a dispărut

Jurnalista Victoria Roşcina (Youtube - captură ecran)
D.B.
06.10.2023

Cunoscuta jurnalistă Victoria Roşcina, care a câştigat un premiu prestigios pentru reportajele sale curajoase despre invazia Rusiei în Ucraina, a dispărut, relatează The Daily Beast.

Familia şi prietenii acesteia spun că nu au mai primit nicio veste de la Victoria, în vârstă de 26 de ani, din data de 3 august, când se întorcea pe teritoriul ocupat de Rusia în speranţa de a relata încă o dată despre brutalitatea forţelor invadatoare.

Familia jurnalistei se teme că aceasta este reţinută de ruşi.

Roşcina, care a câştigat anul trecut Premiul pentru curaj în jurnalism al Fundaţiei Internaţionale a Femeilor din Media, a fost capturată de două ori de armata rusă în 2022. După ce a scăpat de fiecare dată, ea s-a întors pe front pentru a continua cronica crimelor împotriva umanităţii.

Membrii familiei Roşcinei - mama, tatăl şi sora ei - au inima frântă.

"Pentru fiica mea, jurnalismul a fost cel mai important lucru din viaţa ei, era foarte devotată profesiei sale. Am rugat-o să încetinească ritmul după ce a fost captivă prima oară; i-am spus: 'Vika, pot să-ţi plătesc salariul, doar te rog să nu mergi pe front', dar ea a fost fermă, de neoprit - nu a putut să se oprească din a transmite pentru cititorii ei ştirile din acest război din teritoriile ocupate", a declarat Vladimir Roşcin.

Potrivit tatălui ei, Victoria a pornit din Ucraina spre Polonia pe 27 iulie şi trebuia să ajungă în teritoriile ocupate de ruşi în estul Ucrainei - prin Rusia - trei zile mai târziu. Când au vorbit cu ea pe 3 august, ea le-a spus că a reuşit să treacă zile întregi prin controale la frontieră, dar nu le-a spus exact unde se află. Dispariţia ei a fost raportată pentru prima dată autorităţilor ucrainene la 12 august. Familia a depus, de asemenea, un anunţ oficial de dispariţie la Serviciul de Securitate al Ucrainei, la Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar din Ucraina şi la Ombudsman la 21 septembrie.

"Serviciul de securitate ucrainean ne confirmă faptul că Victoria a fost capturată de Rusia. Funcţionarii publici ne-au spus că există mulţi deţinuţi ucraineni blocaţi în închisorile ruseşti, iar ea s-ar putea afla printre ei", a declarat Roşcin.

Grupul de consiliere juridică ucrainean, care oferă sprijin juridic familiilor cetăţenilor ucraineni dispăruţi, a declarat că multe persoane au fost reţinute în teritoriile ruseşti ocupate fără statut oficial - aceşti deţinuţi ascunşi sunt numiţi prizonieri "blocaţi".

"Avem multe cazuri aşa-numite 'blocate' ale cetăţenilor noştri, care au fost reţinuţi pe teritoriile ocupate în timpul războiului, dar autorităţile ruse nu i-au înregistrat la nicio închisoare.

Persoanele dispărute pot fi ţinute luni de zile în aceste închisori, fără a primi ajutor din partea avocaţilor apărării, este imposibil să le găsim, cu excepţia cazului în care cineva care este eliberat ne spune că le-a văzut", a declarat avocatul grupului, Evghenia Kopalkina.

Militanta veterană rusă Svetlana Gannuşkina - una dintre fondatoarele organizaţiei pentru drepturile omului Memorial, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace în 2022 - a declarat că a cerut să afle unde se află Roşcina de la biroul comisarului rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova.

"Din păcate, încă nu am primit niciun răspuns. Răspunsul poate dura mai mult de o lună, sunt multe solicitări", a declarat ea.

Roşcina, reporter independent, lucra pentru postul de presă Hromadske când Rusia a început invazia la scară largă a Ucrainei. Oraşul ei natal, Zaporojie, se afla sub focul artileriei, iar regiunea vecină Doneţk era distrusă. În timp ce milioane de oameni fugeau din ţară, Roşcina a continuat să relateze despre invazie.

Pe 7 martie anul trecut, ea a dat peste un batalion de tancuri ruseşti care au tras în direcţia maşinii sale. Fără să se descurajeze, ea a continuat să prezinte rapoarte detaliate despre tancurile, artileria şi violenţele dezlănţuite de Rusia asupra oraşului său.

O săptămână mai târziu, armata rusă a reţinut-o în satul Vasilivka, a povestit ea editorilor de la Hromadske. Jurnalista a reuşit să scape şi şi-a petrecut noaptea într-un subsol. Ea a spus că a încercat să îl convingă pe şoferul ei să traverseze un câmp pentru a se pune în siguranţă în dimineaţa următoare, dar acesta a refuzat să meargă. A început să meargă singură înainte de a se răzgândi şi de a se întoarce după şofer.

La 11 martie 2022, a fost capturată din nou. De data aceasta de către FSB-ul rusesc - conform propriului ei raport privind răpirea - în timp ce se îndrepta spre Mariupol. Ea a declarat că a fost legată la ochi şi că i-au fost luate bunurile în timpul unei săptămâni de captivitate, cea mai mare parte în tabăra de la Berdiansk, când a fost acuzată că este spion ucrainean.

După ce a fost eliberată, ea s-a întors în oraşul natal Zaporojie şi a continuat să relateze despre război.

Când a primit premiul IWMF, a explicat de ce a refuzat să renunţe: "Nu mi-a fost niciodată teamă să spun adevărul. Oamenii trebuie să ştie adevărul, iar cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere. Nu consider că este vorba de curaj, ci, mai degrabă, de datoria mea profesională."

Roşcina a scris poveşti sfâşietoare, inclusiv reportaje de la Energodar, unde ruşii au capturat cea mai mare centrală nucleară din Europa, şi de la Huliaipole, unde a povestit despre viaţa sub bombardamente constante.

Ea s-a angajat să relateze despre ocupaţia rusă din oraşele ţării sale, chiar dacă nu fusese niciodată corespondent de război. Când editorii ei au început să se îngrijoreze pentru viaţa ei, ea a continuat să spună: "Aceasta este cea mai importantă poveste".

Sevgil Musaieva, redactor-şef al Ukrainska Pravda, a lucrat cu Roşcina în ultimul an.

"Este o jurnalistă curajoasă, se angajează să relateze cele mai controversate subiecte, care necesită curaj. Ea nu este spion, este o jurnalistă adevărată; nu îi este indiferentă soarta oamenilor care au rămas în teritoriile ocupate. Este important pentru ea să scrie poveştile", a declarat Musaieva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor