Agenţia ONU rămâne fără alimente în Gaza, după ce blocada israeliană a întrerupt ajutorul umanitar

Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) a declarat vineri că a epuizat toate rezervele de alimente din Fâşia Gaza din cauza blocadei israeliene asupra ajutorului umanitar.
„Astăzi, PAM a livrat ultimele rezerve de alimente către bucătăriile care prepară mese calde în Fâşia Gaza”, a declarat PAM într-un comunicat. ”Se preconizează că aceste bucătării vor rămâne fără alimente în zilele următoare.”
„De săptămâni întregi, cantinele sociale au fost singura sursă constantă de ajutor alimentar pentru populaţia din Gaza. Deşi aceste mese au ajuns doar la jumătate din populaţie, acoperind doar 25% din necesarul zilnic de alimente, acestea au reprezentat o sursă vitală de supravieţuire”, se mai arată în comunicat.
De peste şapte săptămâni, niciun ajutor umanitar sau comercial nu a intrat în Gaza, toate punctele principale de trecere a frontierei rămânând închise.
„Este cea mai lungă închidere cu care s-a confruntat vreodată Fâşia Gaza, agravând situaţia deja fragilă a pieţelor şi a sistemelor alimentare”, a declarat WFP.
Preţurile alimentelor în Gaza «au crescut vertiginos, cu până la 1.400%» de la încetarea focului, iar penuria critică «ridică îngrijorări serioase în ceea ce priveşte nutriţia populaţiilor vulnerabile», inclusiv copiii mici, femeile însărcinate şi cele care alăptează, precum şi persoanele în vârstă, a declarat WFP.
Agenţia a avertizat că situaţia „a ajuns din nou la un punct critic” şi că, fără măsuri urgente de deschidere a frontierelor, „asistenţa vitală a WFP ar putea fi nevoită să înceteze”.
Israelul acuză gruparea islamistă palestiniană Hamas că a confiscat cu forţa ajutoarele umanitare şi le-a vândut la preţuri ridicate populaţiei civile.
Martori au raportat în trecut că membri ai Hamas au furat ajutoare umanitare, în unele cazuri sub ameninţarea cu violenţa armată. Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a declarat la începutul lunii martie că ajutorul umanitar a devenit principala sursă de venit a Hamas.
Ultima fază de încetare a focului între Israel şi Hamas s-a prăbuşit în urmă cu o lună, forţele armate israeliene reluând atacurile terestre şi aeriene.
Cel puţin 1,9 milioane de persoane – aproximativ 90% din populaţia din Gaza – au fost strămutate, multe dintre ele de mai multe ori, potrivit cifrelor ONU.
21 de morţi în două atacuri în Khan Younis
Atacurile aeriene israeliene asupra a doua case din sudul Fâşiei Gaza au ucis 21 de persoane, potrivit unei instituţii medicale locale administrate de palestinieni.
Casele a doua familii din oraşul Khan Younis, din sudul ţării, au fost lovite, a declarat personalul spitalului Nasser.
Informaţiile nu au putut fi verificate independent. Armata israeliană nu a comentat iniţial incidentul raportat.
Cinci membri ai unei familii au fost ucişi anterior într-un atac aerian israelian, au raportat mass-media palestiniene.
Potrivit agenţiei de ştiri WAFA, un bărbat, soţia sa însărcinată şi cei trei copii ai lor au fost ucişi când cortul lor din tabăra de refugiaţi al-Mawasi din sudul Gâzei a fost lovit.
WAFA a mai raportat că un copil de 3 ani a fost ucis când a izbucnit un incendiu într-unul dintre corturile din tabără. Iniţial nu era clar dacă incendiul a fost provocat de atac.
Israelul cere eliberarea ostaticilor
Intenţia declarată a Israelului este de a zdrobi Hamas şi de a elibera ultimii ostatici israelieni reţinuţi de aceştia.
Autorităţile israeliene cred că 24 de ostatici sunt încă în viaţă în Fâşia Gaza, în timp ce Hamas şi aliaţii săi deţin cadavrele a 35 de persoane.
Aceştia au fost răpiţi de teroriştii Hamas în timpul atacului fără precedent din 7 octombrie 2023, când aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în comunităţi israeliene şi peste 250 de israelieni au fost luaţi ostatici.
Potrivit autorităţii sanitare controlate de Hamas în Fâşia Gaza, peste 51.300 de persoane au fost ucise de atunci. Cifrele nu fac distincţie între morţii civili şi militanţi.