Jurnalist proeminent ruso-american, plasat de Kremlin pe lista persoanelor căutate. Cu ce a supărat regimul lui Putin

Masha Gessen (wikipedia.org)
Andrei Popescu
10.12.2023

Poliţia rusă l-a inclus pe lista persoanelor căutate pe proeminentul jurnalist şi scriitor ruso-american Maşa Gessen, după ce a deschis un dosar penal împotriva lui sub acuzaţia de răspândire de informaţii false despre armata rusă.

Este cea mai recentă măsură în cadrul unei represiuni necruţătoare împotriva disidenţei în Rusia, care s-a intensificat de când Kremlinul a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de 21 de luni, pe data de 24 februarie 2022.

Postul de ştiri independent rus Mediazona a fost primul care a raportat vineri că profilul lui Gessen a apărut pe lista online a persoanelor căutate de Ministerul de Interne al Rusiei, iar The Associated Press a putut confirma acest lucru. Nu era clar din profil când a fost adăugat Gessen pe listă.

Presa rusă a relatat luna trecută că a fost lansat un dosar penal împotriva lui Gessen, un autor premiat şi un critic deschis al preşedintelui Vladimir Putin, din cauza unui interviu pe care l-a realizat cu proeminentul jurnalist rus Iuri Dud.

În interviul, care a fost publicat pe YouTube în septembrie 2022 şi care a avu peste 6,5 milioane de vizualizări, cei doi au discutat, printre altele, despre atrocităţile comise de forţele armate ruse în Bucea, un oraş ucrainean de lângă Kiev care a fost ocupat pentru scurt timp de forţele ruse.

După ce trupele ucrainene l-au recucerit, acestea au găsit cadavrele unor bărbaţi, femei şi copii pe străzi, în curţi şi case şi în gropi comune, unele prezentând semne de tortură. Oficialii ruşi au negat cu vehemenţă că forţele lor ar fi responsabile şi au urmărit în justiţie mai multe personalităţi publice ruseşti pentru că au vorbit despre Bucea, pedepsindu-le cu perioade lungi de închisoarea.

Aceste anchete penale au fost efectuate în temeiul unei noi legi adoptate de Moscova la câteva zile după ce a trimis trupe în Ucraina, care a incriminat efectiv orice exprimare publică despre război care se abate de la naraţiunea oficială.

Kremlinul a insistat să numească invazia drept o "operaţiune militară specială" şi susţine că trupele sale din Ucraina lovesc doar ţinte militare, nu şi civili.

Între sfârşitul lunii februarie 2022 şi începutul acestei luni, 19. 844 de persoane au fost reţinute pentru că s-au exprimat sau au protestat împotriva războiului, în timp ce 776 de persoane au fost implicate în dosare penale din cauza poziţiei lor anti-război, potrivit grupului de apărare a drepturilor OVD-Info, care urmăreşte arestările politice şi oferă asistenţă juridică.

Este puţin probabil că Gessen, care are dublă cetăţenie, rusă şi americană, şi locuieşte în SUA, să fie arestat, cu excepţia cazului în care se deplasează într-o ţară care are un tratat de extrădare cu Rusia. Dar instanţa rusă ar putea totuşi sa îl judece în absenţă şi să îi aplice o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani.

Presiunea creşte, de asemenea, asupra dizidenţilor încarceraţi în Rusia. Vineri, susţinătorii lui Alexei Gorinov - un fost membru al unui consiliu municipal din Moscova condamnat la şapte ani de închisoare pentru că s-a pronunţat împotriva războiului - au raportat că starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat semnificativ în închisoare şi că nu i se oferă tratamentul de care are nevoie.

Gorinov a fost condamnat anul trecut şi, în prezent, îşi ispăşeşte pedeapsa într-o colonie penală din regiunea Vladimir, la est de Moscova. Într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, susţinătorii săi au declarat că avocatul său l-a vizitat vineri şi a spus că Gorinov "nu mai are puterea de a se ridica de pe un scaun sau chiar de a vorbi". El i-a spus avocatului că are bronşită şi febră, dar medicii din închisoare susţin că nu are nevoie de tratament, se arată în postare.

Gorinov, în vârstă de 62 de ani, are o afecţiune pulmonară cronică, iar în urmă cu câţiva ani i-a fost extirpată o parte dintr-un plămân, se arată în postare.

Aliaţii liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, încarcerat, erau, de asemenea, îngrijoraţi vineri de starea de sănătate a acestuia.

Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzaţii de extremism în aceeaşi regiune ca şi Gorinov, iar în ultimele trei zile avocaţilor săi nu li s-a permis să îl viziteze, a declarat purtătoarea de cuvânt a politicianului, Kira Iarmiş, pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Iarmiş a precizat că nici scrisorile adresate lui Navalnîi nu i-au fost livrate.

"Faptul că nu-l găsim pe Alexei este deosebit de îngrijorător, din cauză că săptămâna trecută nu s-a simţit bine în celulă: s-a simţit ameţit şi s-a întins pe podea. Funcţionarii închisorii au venit în grabă la el, au desfăcut patul, l-au aşezat pe Alexei pe el şi i-au făcut o perfuzie.

Nu ştim ce a provocat acea stare, dar având în vedere că este privat de hrană, ţinut într-o celulă fără ventilaţie şi i s-a oferit timp minim în aer liber, se pare că a leşinat din cauza foamei", a scris Iarmiş.

Ea a adăugat că avocaţii l-au vizitat după incident, iar acesta arăta "mai mult sau mai puţin bine".

Navalnîi urmează să fie transferat într-o colonie penală de "securitate specială", o unitate cu cel mai înalt nivel de securitate din sistemul penitenciar rusesc. Transferurile din închisorile ruseşti sunt renumite pentru faptul că durează mult timp, uneori săptămâni, timp în care nu există acces la deţinuţi, iar informaţiile despre locul unde se află aceştia sunt limitate sau nu sunt disponibile deloc.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, se află în spatele gratiilor din ianuarie 2021. În calitate de cel mai înverşunat oponent al dictatorului rus Vladimir Putin, el a făcut campanie împotriva corupţiei oficiale şi a organizat proteste majore anti-Kremlin.

Arestarea sa din 2021 a avut loc la întoarcerea sa la Moscova din Germania, unde s-a recuperat în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic pe care a pus-o pe seama Kremlinului.

De atunci, Navalnîi a fost condamnat la trei pedepse cu închisoarea şi a petrecut luni de zile în izolare în închisoare pentru presupuse infracţiuni minore. El a respins toate acuzaţiile împotriva sa ca fiind motivate politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor