Jurnalist: "Potra e pus în libertate. Avea un pistol cu capse defect dar, impactant vizual, i-a luat ochii procurăraşului de caz"
Dacă existau informaţii că Horaţiu Potra, şeful mercenarilor români din Africa şi un apropiat al lui Călin Georgescu, plănuia alături de oamenii săi o răsturnare a ordinii constituţionale, de ce procurorul de caz l-a acuzat în referat doar de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor? Problema a fost ridicată de jurnalistul Răzvan Zamfir, în emisiunea "Bună, România", de la postul B1 TV.
Răzvan Zamfir, alături de colegul său Radu Buzăianu, au discutat cu invitaţii lor pe acesta temă, după ce Horaţiu Potra a fost eliberat din arest şi plasat în control judiciar pentru 60 de zile.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a transmis că Horaţiu Potra şi mercenarii lui sunt suspectaţi că voiau să folosească arme de foc, arme albe, o dronă şi bani ca să instige la comiterea de infracţiuni în proteste neautorizate după anularea alegerilor.
Redăm mai jos dezbaterea din platou:
Răzvan Zamfir: Doamna Cristina Prună, acum pescuitul ăsta sportiv practicat de justiţia din România cum vi se pare? L-a săltat potera pe Potra duminică pe la 3 noaptea, 4 dimineaţa, cum vreţi să puneţi problema, că venea o brigadă să răstoarne ordinea constituţională la Bucureşti. Astăzi este pus în libertate pentru că singura acuzaţie, şi aia, vai de capul ei, e că n-a respectat regimul armelor şi muniţiilor... şi aflăm că avea un pistol cu capse defect, dar extrem de impactant vizual, i-a luat ochii procurăraşului de caz. Ce înţelegeţi din răsturnările astea de situaţie?
Cristina Prună (USR): Da, e clar că ne confruntăm cu o neîncredere totală în instituţiile publice. Mai ales că am văzut cu toţii rulând pe social media, pe televizoare, toate aceste poze cu cei doi domni, anturajul domnului Călin Georgescu, ceea ce arată că a fost ceva necurat în toată campania asta a domnului Georgescu. Se înconjoară de oameni cel puţin dubioşi, iar statul român pare că n-are pârghiile să demonstreze până la capăt lucrul acesta.
Acum, sigur, trebuie să vedem dacă se va opri aici şi a fost doar un foc de paie sau dacă va continua acţiunea procurorului pentru a strânge mai multe dovezi. Cel puţin pentru opinia publică şi inclusiv pentru mine, ca politician, mă uit şi mă aştept ca, totuşi, instituţia statului să-şi facă treaba şi să aflăm odată adevărul, să vedem ce se ascunde în spatele acestor doi domni, a domnului Călin Georgescu, care, iată, a fost votat de atâţia oameni şi care vedem că minte, în fiecare zi mai aflăm câte o minciună pe care o grăieşte domnul Călin Georgescu.
Este foarte ciudat, vă spun sincer, eu sper că mai există o formă de justiţie în ţara asta şi până la urmă o să aflăm adevărul.
Răzvan Zamfir: Noi, în momentul de faţă, suntem obligaţi de magistraţi să credem că maşina lui Potra a fost oprită în trafic pur si simplu întâmplător şi tot întâmplător a fost percheziţionată şi au fost descoperite armele albe. Dumneavoastră şofaţi, doamna Prună, mergeţi cu maşina?
Cristina Prună: Am carnet, dar nu prea merg.
Răzvan Zamfir: Ca pasager măcar, de câte ori aţi asistat la o percheziţie a maşinii în care vă aflaţi?
Cristina Prună: Niciodată.
Răzvan Zamfir: Niciodată, ce coincidenţă. Domnul Rasaliu, pe dumneavoastră în maşină, la volan, ca pasager, v-a percheziţionat vreodată poliţia maşina?
Marian Rasaliu (PSD): Niciodată.
Răzvan Zamfir: Niciodată. Facem un studiu sociologic. Domnul Bîlcea, pe dumneavoastră de câte ori v-a percheziţionat poliţia maşina?
Sergiu Bîlcea: Din fericire, niciodată.
Răzvan Zamfir: Iată, am făcut un studiu pe un eşantion, zic eu, reprezentativ, diferite regiuni ale României şi constatăm că poliţia, de regulă, chiar dacă te opreşte pentru un control de rutină, nu îţi percheziţionează maşina. Îţi verifică documentele, îţi pune nişte întrebări... şi apoi, în funcţie de rezultat, mergi mai departe. Ăstora le-a verificat maşinile, ceea ce înseamnă că aveau informaţii despre ei. Păi dacă aveau informaţii despre ei, să ne spună ce informaţii. Că dacă ai informaţii că ăştia plănuiau o răsturnare a ordinii constituţionale, de ce, dracu’, domnul procuror scrie în referat că l-a acuzat doar de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor?
Marian Rasaliu: Sunt nişte dosare penale pe rol şi bănuiesc că lucrurile nu pot fi făcute publice la începutul anchetei.
Răzvan Zamfir: E un singur dosar, ăsta de care vorbim, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Marian Rasaliu: Pe de o parte, ascultând-o pe doamna Prună, totuşi eu n-aş demoniza chiar atât de mult instituţiile astea de siguranţă ale statului şi niciun fel de instituţii. Pe de altă parte...
Cristina Prună: Mai există încredere în instituţii?
Marian Rasaliu: Eu vorbesc la modul general, că dacă ne pierdem încrederea în instituţii, atunci s-a dus dracului tot.
Răzvan Zamfir: Păi s-a dus dracului tot, să ştiţi.
Radu Buzăianu: Îţi aduc aminte încă un dosar pentru clarificări. Este şi un dosar penal pentru campania lui Călin Georgescu...
Răzvan Zamfir: Dar acum nu are niciun dosar cu atentat la ordinea naţională.
Marian Rasaliu: Pe de altă parte, trebuie să vă spun – ştiţi şi dumneavoastră cu siguranţă lucrul acesta – România este cel mai sigur stat din punct de vedere al siguranţei cetăţenilor din Europa. Mă refer la continentul nostru. Ieşiţi pe stradă în Paris sau în Viena, sau unde am fost eu în Elveţia. M-am trezit, cred că era 8 sau 9 seara, înconjurat de nişte cetăţeni destul de dubioşi şi, sincer să fiu, am avut o teamă.
Radu Buzăianu: Eu sunt înconjurat non-stop de cetăţeni dubioşi. Deci, dacă omul ăsta a reuşit să obţină 2 milioane de voturi spunând că sunt nanocipuri în Pepsi, vă spun sincer, mie mi se pare că sunt înconjurat non-stop de cetăţeni dubioşi.
Răzvan Zamfir: Domnul Rasaliu, poate o fi în Braşov siguranţă şi încredere. În urmă cu câteva săptămâni, la, nu ştiu, 20 de metri, 50 de metri de sediul B1TV, un cetăţean a fost atacat, tâlhărit, agresat, lăsat bătut în stradă. Eu vă spun de Calea Victoriei, nu vă spun de cartiere mărginaşe.
Deci cea mai sigură ţară de pe continentul nostru este Elveţia. Urmează Luxemburg – o să spuneţi că e mică, în regulă – Danemarca, pe locul 3 este Norvegia, nu e în Uniune...
Haideţi să mergem prin Centrul Vechi noaptea, să facem o competiţie cine numără mai mulţi oameni care consumă droguri grele în spaţii publice şi vând în centrul istoric. În urmă cu o lună, o fată a fost lăsată aproape moartă într-un gang tot în Centrul Istoric. Adică, eu vă zic de centru. Nu e nimic sigur la ţara asta.
Marian Rasaliu: Eu vreau totuşi să vă spun că am încredere în instituţiile statului şi merg pe mâna lor atâta timp cât eu sunt un cetăţean...
Radu Buzăianu: Vreau să pun o întrebare reprezentantului PNL legată de ce ni se întâmplă acum, şi anume se discută o alianţă, nu? Se discută guvernarea asta nouă. Dvs. credeţi la Partidul Naţional Liberal că e util să continuăm cu domnul Ciolacu premier, având în vedere că totuşi vom avea alegeri prezidenţiale şi oamenii vor înnebuni şi mai rău văzându-l pe domnul Ciolacu în continuare, că pare că n-au rezolvat nimic?
Sergiu Bîlcea: După alegerile parlamentare, e adevărat că PSD are cel mai mare scor, dar eu cred că cel mai important în următoarea perioadă, în afară de votarea noului guvern şi noului buget, pentru că e nevoie de această predictibilitate economică în România, e nevoie ca această piatră numită Georgescu... trebuie să aflăm cine a aruncat-o, în primul rând, şi acum ne chinuim o sută să o scoatem. Problema este că a fost aruncată foarte uşor, este finanţată şi trebuie să aflăm de unde este finanţată.
Dacă este să urmăm un pic la paşi în urmă trebuie să ne întoarcem şi în 2020, care, tot aşa, fără a declara venituri şi cheltuieli pentru campania din 2020, au avut o prezenţă online extraordinar de importantă, lucru pe care nişte partide ... De aceea în momentul acesta, oricât de multă încredere am avea în ele, ele trebuie să vină cu răspunsuri, pentru că este o chestiune de siguranţă naţională şi guvernul României trebuie format. Este obligatoriu.