Jurnalist: Guvernul nu sună la 112, ca Anamaria Gavrilă, când vede presa pe hol, ci pur şi simplu îi restricţionează accesul

Guvernul nu sună la 112 - ca Anamaria Gavrilă - când vede presa pe hol, ci pur şi simplu îi restricţionează accesul, remarcă, într-o postare pe Facebook, Sebastian Rotaru, jurnalist în cadrul Euractiv.
Potrivit lui Rotaru, nicio activitate a Guvernului interimar condus de Cătălin Predoiu nu a fost făcută sub ochii jurnaliştilor, ci doar comunicată, de cele mai multe ori ulterior, de Biroul de presă prin... comunicate şi informări.
"De marţi, atunci când Cătălin Predoiu a fost numit oficial de preşedintele interimar Ilie Bolojan în funcţia de prim-ministru interimar, activităţile au avut loc fără accesul presei acreditate.
De altfel, potrivit agendei premierului, marţi, în prima zi de interimat nu a avut loc nicio activitate publică, Predoiu a transmis doar un comunicat în care a spus că el crede că România e 'o democraţie rezilientă' (sic!).
Miercuri, de la ora 09:00, a avut loc o întâlnire de lucru cu miniştrii, unde ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a prezentat stadiul PNRR defalcat pe ministere, precum şi stadiul discuţiilor purtate la nivel tehnic şi ministerial cu reprezentanţii Comisiei Europene în perspectiva modificării PNRR.
Nici această întâlnire nu a fost anunţată ca fiind legată de PNRR, pe site-ul Guvernului fiind anunţate 'discuţii de lucru cu miniştrii Cabinetului'.
PNRR este capitolul la care suntem dezastru, iar la final a fost emis doar un comunicat de presă. Apoi ministrul Boloş a făcut ulterior nişte declaraţii presei.
Joi, de la ora 10:00, a fost programată o şedinţă de Guvern, prima a Cabinetului interimar, tot fără presă şi unde nici măcar fotojurnaliştii nu au avut acces pentru a ilustra momentul. Câţiva miniştri au vorbit cu presa pe hol, însă jurnaliştii, aşa cum era practica, nu au putut intra la debutul şedinţei în sală. A fost transmisă doar agenda. Au putut aborda câţiva miniştri pe hol, iar aici s-a oprit cu libertatea.
Ulterior s-a făcut public un scurt clip video în care premierul interimar şi câţiva miniştri merg pe hol spre şedinţă şi Predoiu face declaraţii în sală.
Live-urile de la începutul şedinţei de Guvern şi accesul presei în sală au fost eliminate în perioada asta de interimat.
După întrebări insistente şi vociferări din partea noastră, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, şi ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, au ieşit la declaraţii.
Mereu am spus că fix pe ăştia cei care sunt mereu cu democraţia în gură şi dau asigurări că totul este bine trebuie să fim cu ochii în patru.
Comunică ce vor, cum vor şi când vor, iar orice întrebare care i-ar putea pune într-o situaţie proastă (nu ştim ce poate fi mai prost la situaţia PNL-ului decât este deja), trebuie cenzurată.
Astfel de apucături au fost la modă şi pe vremea guvernărilor PSD, nu este nimic nou, însă ele rămân tot o formă de 'Ciocu' mic! Noi suntem la putere'", scrie, pe Facebook, Rotaru.
Explicaţiile date ulterior de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, pentru limitarea transparenţei, au fost următoarele:
"Explicaţiile nu cred că sunt necesare, dar vă împărtăşesc cu bucurie cum această echipă interimară guvernamentală s-a gândit să potenţeze volumul de informaţii oficiale pe care presa le poate aborda de la sediul Guvernului. Presa, eu m-aş bucura, ca om de televiziune, să am acces la un nou unghi de intrare a miniştrilor la şedinţa de Guvern, pentru că, pe modelul de la Comisia Europeană, presa este invitată cu o jumătate de oră înainte să fie martoră la sosirea miniştrilor la această şedinţă. Miniştrii, care au libertatea să se oprească la presă pentru a face declaraţii oficiale. Acesta este un plus la care ne-am gândit. Nu se schimbă cu nimic, iată, deschiderea şi capacitarea întregii direcţii de comunicare publică a Guvernului pentru acoperirea agendei propriu-zise din şedinţa de Guvern, cu miniştrii de resort, care răspund unor urgenţe sau priorităţi de pe agenda guvernamentală a zilei", a spus Constantin.
El a mai precizat şi că toate comunicatele sunt într-un "ritm şi de o consistenţă aşa cum s-a întâmplat şi până acum", iar agenda publică a premierului este comunicată în timp util.