Băsescu, după ce Simion a anunţat că vrea să dea afară 500.000 de bugetari: Dacă pui mâna pe creion...

Fostul preşedinte Traian Băsescu a opinat, într-o intervenţie la postul B1 TV, că nu este realizabil planul prezidenţiabilului AUR George Simion de a concedia 500.000 de bugetari.
Jurnalistă: A început confruntarea dintre Nicuşor Dan şi George Simion. I-am văzut umăr la umăr la un eveniment, o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical. Domnule preşedinte, nu ştiu dacă aţi putut urmări câte ceva din această confruntare. Cum vi s-a părut că s-au descurcat cei doi contracandidaţi?
Traian Băsescu: N-am văzut toată întâlnirea. Am văzut flash-uri din această întâlnire, ce au preluat televiziunile, inclusiv dumneavoastră, sau alte posturi de televiziune. Mie mi s-a părut Nicuşor Dan un candidat exact, extrem de echilibrat în modul de abordare a lucrurilor şi extrem de realist în acelaşi timp.
De partea cealaltă, Simion mi s-a părut că nu realizează importanţa unui discurs aplicat pe realităţile României. Să spui că dai afară 500.000 de oameni sau năstruşnicii de genul acesta e uşor, e imposibil să o faci. Dacă vreţi şi facem o socoteală cât de cât apropiată de realitate, vom constata că nu se poate. Aici soluţia corectă este nu să dai 500.000 de oameni afară, ci să reduci cheltuielile de funcţionare a statului legat de cei care, dincolo de salarii, au nişte sporuri nejustificate. Iar reducerea personalului să se facă prin ieşire naturală la pensie. Am avut experienţa aceasta, am făcut-o şi a dat rezultate.
Dar să trimiţi în stradă 500.000 de oameni, ar trebui să se reducă personalul prin interzicerea angajărilor. Îmi aduc aminte, atunci introdusesem o rată de înlocuire: la şapte pensionari, o nouă angajare, şi în felul ăsta nu arunci oamenii în stradă. Când ies din sistem, ies în pensie. Pentru că sistemul e mare, are un număr considerabil de oameni care se duc în pensie.
Pe urmă, dacă îl luăm din punct de vedere al realismului, nu ai cum să reduci cu 500.000 de oameni nici măcar în trei ani. Păi avem în momentul de faţă 1.306.000, din care 308.000 sunt în educaţie, deci în educaţie avem mai puţin personal, mai puţini educatori decât avem nevoie; la Interne 125.000, avem mai puţini poliţişti decât ar fi nevoie; la Ministerul Apărării 76.000, avem mai puţini militari decât am avea nevoie; la Ministerul Sănătăţii 18.000 care ţin de minister şi cu direcţiile sanitare, şi încă 147.000 în spitalele şi dispensarele care ţin de primării.
Numai dacă adunăm aceste cifre, vedem că sunt 700.000 din care nu poţi să mă disponibilizezi, că în toate sunt mai puţini angajaţi decât ar trebui să fie. Să reduci 500.000 din 282.000 de funcţionari în administraţia publică locală, nu ai cum. Mai sunt în celelalte ministere încă vreo 200.000. Deci nu se poate, 500.000 e nerealist în momentul de faţă.
Am vrut să dau un exemplu: dacă pui mâna pe creion, în raport cu declaraţiile unuia dintre candidaţi, comparativ cu Nicuşor Dan, care, când a fost vorba de soluţii, nu a spus că dă afară 500.000, a spus: mai bună colectare, utilizarea fondurilor europene, reducerea cheltuielilor de funcţionare ale statului. A dat patru condiţii. Deci cred că Nicuşor Dan se îndreaptă către soluţia corectă şi românii vor avea timp în acest interval să vadă diferenţa dintre cei doi.
Reamintim că prezidenţiabilul AUR George Simion a vorbit, într-un interviu acordat Digi24, despre o eficientizare a aparatului administrativ, care ar implica reducerea numărului de bugetari cu 500.000.
Întrebat dacă va susţine măsuri de reducere a aparatului bugetar, respectiv câţi bugetari ar trebui să plece, liderul AUR a replicat:
"Câţi oameni din administraţia locală şi centrală, şi aici mă refer la membrii de partid, pentru că nu vorbim despre profesori, nu vorbim de cadre medicale, avem un deficit la pompieri, la poliţişti, la militari. Vorbim de faptul că la începutul anilor 2000 erau 800.000 de angajaţi în sectorul de stat şi acum sunt 1.300.000. Ar trebui să ajungem înapoi la 800.000, pentru că în aceşti 25 de ani noi beneficiem de tehnologie, de digitalizare şi putem să profităm de progresul tehnic. Dar vreau să nu alarmăm pe cineva spunând că a doua zi se va întâmpla acest lucru. Pe parcursul a cinci ani avem un program de guvernare care prevede reducerea cu două treimi a instituţiilor locale şi centrale. E un plan radical."