România în criză politică. Cursul valutar în aer. S-ar putea ajunge să nu mai avem bani de salarii şi de pensii?

Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a comentat, la postul B1 TV, situaţia economică actuală a României. Într-un context marcat de incertitudine politică şi presiuni asupra cursului valutar, expertul a atras atenţia asupra riscurilor majore care planează asupra economiei, inclusiv deprecierea leului, creşterea inflaţiei şi dificultăţile bugetare ce pot afecta plata salariilor şi pensiilor.
Jurnalist: Aşadar la ce să ne aşteptăm în zilele următoare, uitându-ne la cât de mult cheltuie Banca Naţională a României pentru a menţine cursul euro-leu stabil, cursul valutar, uitându-ne la toate aceste perspective şi avertismente care vin inclusiv spre băncile din America?
Christian Năsulea: Desigur, nu pot să comentez sau să vă spun ce urmează să facă Banca Naţională în continuare. Însă, cert este că într-o situaţie de incertitudine cauzată de instabilitate politică, aşa cum este perioada aceasta pe care o traversăm acum, este normal ca Banca Naţională, orice banca centrală, să ia nişte măsuri în aşa fel încât să compenseze eventuale acţiuni speculative pe piaţă, eventuale chestiuni care să iasă din normal.
Însă, din punctul meu de vedere, în România avem o situaţie care nu ţine de un incident. Nu este o situaţie de scurtă durată. Vorbim, pe fond, de o situaţie care ar trebui să ducă la o devalorizare a leului, pentru că leul a fost susţinut în mod artificial într-o oarecare măsură de Banca Naţională la un curs foarte stabil pentru o perioadă lungă de timp şi pentru că există motive care, pe fond, justifică, de fapt, un leu care să fie mai slab în raport cu euro faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum.
Deci, din punctul acesta de vedere, ar trebui să ne aşteptăm la o continuare a deprecierii. Însă, aici e foarte important să înţelegem două lucruri.
Dacă politicienii noştri, indiferent despre ce politicieni vorbim, nu înţeleg să încheie cu toate anunţurile care duc la destabilizare şi să înceapă să aibă nişte mesaje care să arate că au intenţii serioase, că au înţeles că au o treabă foarte importantă de făcut şi că pot să ofere stabilitatea de care avem nevoie, vom continua să vedem această instabilitate şi deteriorarea cursului pe o perioadă lungă de timp, ceea ce va crea probleme majore pentru noi toţi.
Această inflaţie despre care vorbeaţi, această pierdere a puterii de cumpărare va continua pe o perioadă suficient de lungă de timp încât să ajungă să fie cu adevărat dureroasă pentru foarte mulţi dintre noi.
Jurnalist: S-ar putea ajunge însă să nu mai avem bani nici de salarii şi de pensii?
Christian Năsulea: Din nou, în condiţiile în care unul dintre candidaţi cel puţin insistă pe posibilitatea dizolvării Parlamentului, a organizării unor referendumuri, a tot felul de lucruri care nu au nici măcar foarte mult sens din punct de vedere tehnic şi administrativ, lucrul acesta creează incertitudine şi alungă din ce în ce mai mulţi dintre investitorii şi creditorii de care avem nevoie în aşa fel încât să menţinem aparatul bugetar în funcţiune, ca acesta să poată să funcţioneze în continuare.
Deci, din punctul meu de vedere, nu cred că am putea să avem probleme cu obţinerea finanţărilor per se. Vom primi bani cu împrumut în continuare. Întrebarea-cheie este la ce cost, cu ce dobândă vom putea să luăm aceşti bani, pentru că, dacă insistăm pe direcţia aceasta foarte instabilă, s-ar putea să ajungem să ne împrumutăm atât de scump încât să nu mai rămână suficienţi bani, în aşa fel încât să poată statul român să plătească toate lucrurile pe care şi le-a asumat. Şi aici vorbim, sunt în pericol într-adevăr şi pensiile şi salariile bugetarilor, dar sunt în pericol şi investiţiile care sunt în desfăşurare.
Avem multe şantiere deschise pentru autostrăzi care sunt necesare, care vor fi utile pe termen lung pentru ţara noastră şi care ar putea să ajungă în situaţia să fie abandonate din cauza faptului că o să avem un procent şi mai mare din veniturile statului, care va trebui să fie direcţionat către dobânzi, în loc să fie folosit pentru a face lucruri utile, necesare, esenţiale pentru o bună funcţionare a ţării noastre.
Jurnalist: Ce ar trebui să ştie românii? Ce să facă ei în perioada următoare?
Christian Năsulea: Nu există un răspuns corect, standard, uşor, care poate să fie dat. Fiecare dintre noi trebuie să fie foarte atent la modul în care cheltuie banii, la ce face cu banii pe care îi are puşi deoparte dacă a reuşit să aibă nişte economii cetăţeanul român. Din punctul acesta de vedere, trebuie să fim mult mai precauţi, să fim mult mai atenţi la ceea ce se întâmplă şi să facem în aşa fel încât să avem grijă de noi şi de familiile noastre, în primul rând, ca să trecem şi prin această perioadă complicată care ne aşteaptă!