Băsescu: Ca să fii preşedinte, îţi trebuie 5,5 milioane de voturi. Nu ştiu de unde mai poate scoate Simion. Suveraniştii s-au cam epuizat

Fostul şef de stat Traian Băsescu a opinat, la postul B1 TV, că pentru a fi preşedintele României trebuie să iei cel puţin 5,5 milioane de voturi, context în care Nicuşor Dan ar avea o şansă în plus faţă de George Simion să ajungă la Palatul Cotroceni.
Jurnalistă: E o perioadă în care euro a explodat, ratele au crescut, indicele ROBOR a crescut şi el, deci dobânzile au crescut, iar George Simion spune că au fost companii care au pariat împotriva leului. Se victimizează în contextul acesta în care românii plătesc şi rezultatul alegerilor, şi criza politică, faptul că avem un guvern interimar, toate se resimt în buzunarele oamenilor. Va fi acest semnal economic dur un motiv pentru români să cumpănească bine înainte de alegerile din 18 mai?
Traian Băsescu: Depinde. Faptul că atât de mulţi au votat în primul tur cu un candidat care, în mod categoric, este mult mai apropiat de soluţiile Moscovei decât de soluţiile Uniunii Europene nu poate să mă convingă nimeni că afişându-ţi trumpismul dai o soluţie bună pentru ţară. Trump este un preşedinte care va fi patru ani şi va pleca. Nu se poate conduce România cum se conduce America. America are o economie care suportă multe. Economia României nu suportă prea multe erori. Deci nu cred că situaţia pe care o avem este una care să ne permită să mai continuăm cu abordarea trumpistă.
Pe de altă parte, mă uit şi la grupul de bocitoare care văd nenorociri, care văd ţara prăbuşindu-se. Da, am putea spune, ţara s-a oprit în gard. Dar s-a oprit. Pentru că România are un acord cu Uniunea Europeană de reducere a deficitului bugetar pe o perioadă de şapte ani. Aici nu avem a discuta prea mult. Programul este făcut, există planificarea activităţilor. Ce rămâne de făcut este să ai un guvern care să pună în aplicare angajamentele pe care România şi le-a luat. Adică să nu spună: fac deficit 7% anul acesta şi în realitate să aibă 10. Cred că avem soluţii. Nu suntem la stadiul la care să abandonăm nava.
Jurnalistă: Rămâne celebră acea expresie a dumneavoastră „să trecem ţara precum căpitanul prin furtună”. Dar acum, domnule preşedinte Băsescu, avem un candidat cu un scor foarte mare, pe domnul Simion, care schimbă declaraţiile de la o zi la alta. Ieri voia anticipate şi îl voia pe Călin Georgescu prim-ministru. Astăzi spune că anticipate nu ar fi cea mai bună soluţie pentru România.
În funcţie de auditoriu, în funcţie de public, domnul George Simion se schimbă. Şi problema e că sunt oameni raţionali care se gândesc, uitându-ne la rezultatele sondajelor, la rezultatele votului de duminică. Există posibilitatea ca domnul Simion să ajungă preşedinte. Cum va arăta România cu George Simion preşedinte?
Traian Băsescu: Hai să nu fim pesimişti. Eu sper că Simion nu va fi preşedinte şi am încredere că există capacitatea de recuperare a diferenţei de procente. Din mai multe motive am această convingere. În primul rând, cred că aşa-zişii suveranişti au venit cu arme şi bagaje în primul tur şi au votat. Ei s-au cam epuizat ca număr. Ca să fii preşedintele României, nu poţi să câştigi cu 3,8 milioane de voturi. Îţi trebuie cel puţin 5,5 milioane. Nu ştiu de unde poate să mai scoată Simion încă un milion şi jumătate de voturi ca să poată câştiga.
În schimb, am convingerea că parte din cele 9 milioane care n-au venit la vot pot furniza acel milion şi jumătate, 2 milioane, de care are nevoie Nicuşor, chiar 3 milioane.
Jurnalistă: Da, Nicuşor Dan are un sondaj pe care îl publică în această seară, un sondaj realizat de Verifield. E un sondaj interesant, s-a mai întâlnit în istoria României un sondaj cu asemenea conotaţii. Nicuşor Dan spune aşa: 54,8% pentru George Simion, 45,2% Nicuşor Dan, şi spune Nicuşor Dan: există două posibilităţi – fie ca o parte să treacă la mine, fie ca cei nehotărâţi să vină la vot. Dar pentru ca cei nehotărâţi să vină la vot, de ce e nevoie, domnule preşedinte Băsescu?
Traian Băsescu: În primul rând, Nicuşor trebuie să fie convingător. Iar specificul acestei campanii este că se desfăşoară într-un moment de criză economică autodeterminată. Deci nu suntem într-un mediu de crize economice la nivel european sau la nivel global, ca în 2008, 2009, 2010. Este o criză pe care am creat-o noi înşine prin proastă guvernare şi care poate fi reparată prin bună guvernare.
Iar acest lucru trebuie exprimat în campanie credibil. Nu poate să fie credibil domnul Simion când spune: „am glumit cu case cu 35.000 de euro”, dar a luat foarte multe cereri. Dacă vă aduceţi aminte, ne arătau unele televiziuni cum oamenii se înscriu la Simion. Nu poate fi credibil când spune că el dă afară 500.000 de oameni peste noapte. Deci soluţiile echilibrate, credibile, vor fi cele care vor aduce voturi.
Jurnalistă: Riscă România scenariul Greciei, scenariul falimentului?
Traian Băsescu: Nu, doamnă. Hai să fim serioşi, Grecia a avut o datorie publică de 200% faţă de bugetul ei şi n-a mai găsit pe nimeni care s-o împrumute. Deci România este departe de a fi în situaţia Greciei. Numai că, repet, ne trebuie un management corect şi aspru, cu costuri pentru populaţie, dar costuri acceptabile, decât să stai să te uiţi, să tot minţi: „Reducem”, dar nu reducem cheltuielile, să tot spui poveşti de-astea, până lucrurile nu mai pot fi controlate. Deci, în România, situaţia încă poate fi controlată.