Jurnalist, despre primele de pensionare date la Romsilva: Azi nimeni nu mai trebuie să fure, fură statul pentru ei
Jurnalistul Florin Negruţiu a atras atenţia, într-o postare pe pagina sa de Facebook, asupra faptului că, în ultimii doi ani, peste 1.200 de angajaţi Romsilva au primit prime de pensionare de circa 18.000 de euro, net.
“În urma emisiunii ‘În faţa ta’ în care ministrul Mediului Mircea Fechet a spus că la Romsilva se încasează bonusuri de pensionare care ajung la 100.000 de euro (!), Romsilva dă un comunicat de presă în care spune că este o exagerare:
* respectivul angajat nu a luat o primă de pensionare de 100.000 de euro, ci de DOAR 58.000 de euro, după impozitare.
* media primelor de pensionare în ultimii doi ani a fost de DOAR 18.000 de euro sumă netă şi de ele au beneficiat 1.267 de persoane.
La un calcul simplu, 18.000 înmulţit cu 1.267 înseamnă 22.806.000 de euro. Prime de pensionare, plătite DOAR în ultimii 2 ani.
Aceste prime se dau din 1992.
Şi li se pare normal, cum multora li se pare normal să trăiască precum nababii în funcţii la stat. Azi nimeni nu mai trebuie să fure, fură statul pentru ei!”, a precizat Negruţiu.
Remarcile jurnalistului vin în contextul în care ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat, recent, la Digi 24, că prima de pensionare acordată unui director din cadrul Romsilva poate ajunge la echivalentul a 100.000 de euro.
Romsilva a dat la scurt timp un răspuns cu privire la această situaţie:
În urma discuţiilor din spaţiul public privind bonusurile acordate angajaţilor la pensionare, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:
Conform legislaţiei în vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat şi publicat în Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiază de o gratificaţie în momentul pensionării, “egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator”.
Acest bonus a fost prevăzut încă din anul 1992, în primul Statut al Personalului Silvic, adoptat la un an după înfiinţarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Prevederea legală, obligatorie pentru administratorii pădurilor de stat sau private, a fost transpusă în Contractul Colectiv de Muncă în urma negocierilor cu sindicatele din silvicultură, fiind prevăzute, la momentul pensionării, un bonus între 2 şi 10 salarii brute, în funcţie de vechimea în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Beneficiarul plăteşte, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele şi contribuţiile legale, ca orice alt venit salarial.
Precizăm că bonusul de circa 500 mii lei prezentat în spaţiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei (net) după impozitare şi este un caz excepţional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajaţi care s-au pensionat este de 90 mii lei, suma netă.
Conform principiilor transparenţei instituţionale, sumele destinate plăţii bonusurilor la care s-a făcut referire în spaţiul public au fost menţionate în Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, supus dezbaterii publice de către Autoritatea Publică Tutelară şi aprobat prin Hotărârea de Guvern 316/2024, din data de 4 aprilie 2024, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 314, în data de 8 aprilie 2024.
Totodată, conform aceloraşi principii de transparenţă, Romsilva este supusă periodic auditului Curţii de Conturi şi altor organisme de control abilitate, care nu au constatat încălcări ale legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte aceste plăţi.
De asemenea, precizăm că în anul 2024 suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate.
În prezent, managementul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva a demarat procesul pentru modificarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul instituţiei.
Precizăm că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este o instituţie care se autofinanţează, inclusiv din servicii silvice asigurate proprietarilor privaţi de păduri, nefiind finanţată cu sume şi subvenţii de la bugetul de stat.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, între 2019 si 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care a vărsat, în total, la bugetul de stat, 716,71 milioane lei.
Precizăm că la înfiinţarea sa, în anul 1991, Regia Naţionala a Pădurilor – Romsilva avea 46.472 angajaţi, administrând circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce la finalul anului 2023 erau angajate 14.189 persoane, regia administrând 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului şi asigurând servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate. În plus, Romsilva administrează şi 22 de parcuri naţionale şi naturale şi 16 herghelii şi depozite de armăsari.