Jurnalist bulgar: Reţelele care îl sprijină pe Georgescu nu sunt doar reţele locale / La noi, un mic partid a creat un fel de "stat în stat"

Stilyan Deyanov
Loredana Diacu
09.12.2024

Venit din Bulgaria pentru a relata pentru televiziunea naţională bulgară despre ce se întâmplă pe scena politică românească, jurnalistul Stilyan Deyanov a explicat, într-un interviu acordat Epoch Times, că există multe asemănări între ceea ce se întâmplă în România şi în Bulgaria.

Reţelele care îl susţin pe Călin Georgescu nu sunt locale, a punctat el, iar când vine vorba de influenţa rusă, nici măcar nu se ţine cont de ideologii. Se promovează narativele care ţin, care au impact la populaţie, narative care sunt asemănătoare la noi şi la bulgari. Şi în Bulgaria s-au creat partide radicale şi, de asemenea, tabere paramilitare, a arătat Deyanov.

"De exemplu, un mic partid care a pornit dintr-un sat de lângă Varna a creat un fel de „stat în stat”. Deci ei aveau propria pază, propriile firme şi totul a fost ca un stat în stat. Este foarte îngrijorător, bineînţeles", a explicat el.

Deyanov a mai precizat că bulgarii au aplaudat decizia CCR de a anula alegerile, văzând-o ca pe o dovadă de curaj şi a lansat un apel la unitate: "Aceste cercuri de influenţă au un scop clar: să dezbine popoarele noastre".

Redăm interviul acordat de jurnalistul bulgar

Reporter: Vii tocmai din Bulgaria pentru ceea ce se întâmplă acum în România. Cum se vede de la voi ce s-a întâmplat în ţara noastră? Anularea alegerilor, informaţiile potrivit cărora în spatele campaniei lui Georgescu se află Federaţia Rusă?

Stilyan Deyanov: Eu fac această comparaţie între România şi Bulgaria de mulţi ani, este foarte interesantă pentru că procesele sunt foarte asemănătoare. Şi, în plus, reţelele care îl sprijină pe Georgescu nu sunt doar reţele locale, ci sunt reţele internaţionale. Este un discurs ultraconservator care pleacă din Statele Unite şi este răspândit masiv de maşinăria de propagandă a Kremlinului şi narativele sunt la fel şi în Bulgaria. Bineînţeles, şi antivaxeri, şi conspiraţionişti şi extrema dreaptă.

Discursurile sunt, într-adevăr, foarte asemănătoare. În această campanie am observat ceva foarte interesant. SNOOP a făcut o investigaţie şi a descoperit o organizaţie numită Tracia Unită, în care participă şi bulgari. În această Tracie Unită sunt oameni cu convingeri de extremă dreapta. Cu toate acestea, bulgarul care face parte din această reţea nu este de extremă dreapta, ci din contră face parte dintr-un partid care se vrea de stânga moderată, dar cu accente naţionaliste.

Este foarte interesant că nici măcar nu contează ideologia, este ceea ce merge. Orice discurs merge, conspiraţionist, de dreapta, de stânga sau de centru. Toate sunt acceptate, atât timp cât au un impact.

Reporter: Aveţi şi voi un Călin Georgescu al vostru?

Stilyan Deyanov: Avem... Ruşii nu acţionează niciodată doar printr-un singur partid. Avem o roire de partide de dreapta. Spre deosebire de România, în Bulgaria, discursul pro-putinist deschis este permis. Spre exemplu, „AUR-ul nostru”, George Simion al nostru, în continuare şi-a moderat puţin poziţiile, dar partidul său este pe poziţii mult mai deschis pro-ruse decât AUR. Se numeşte Vâzrajdane, ceea ce înseamnă „Renaştere”.

Dar acum s-au creat şi partide mai mici cu un discurs şi mai radical, un fenomen care seamănă cu ce e aici. S-au creat, de asemenea, tabere paramilitare. De exemplu, un mic partid care a pornit dintr-un sat de lângă Varna a creat un fel de „stat în stat”. Deci ei aveau propria pază, propriile firme şi totul a fost ca un stat în stat. Este foarte îngrijorător, bineînţeles.

Reporter: La noi partidele extremiste şi Călin Georgescu au crescut foarte mult în sondaje pistonând pe credinţă. Călin Georgescu a exploatat această dimensiune, mizând puternic pe credinţă. Cuvântul „Dumnezeu” apare foarte des în discursurile lui. La voi s-a speculat credinţa religioasă? A fost exploatată această latură?

Stilyan Deyanov: Bulgaria este una dintre cele mai puţin religioase ţări din zonă. Bulgarii sunt sceptici şi nu cred în nimic cu uşurinţă. Desigur, există şi mulţi oameni care cred în Dumnezeu, iar Biserica Ortodoxă este puternică şi la noi. Totuşi, nu se compară cu ceea ce este în România, Grecia sau Serbia. Probabil din această cauză, la noi nu se exploatează sentimentul religios în aceeaşi măsură ca în România.

Reporter: Cum s-a văzut din Bulgaria modul în care a acţionat statului român? Faptul că serviciile au ieşit cu informaţii despre amestecul unui actor statal în campania lui Georgescu abia după turul 1.

Stilyan Deyanov: În Bulgaria, noi, jurnaliştii, încă încercăm să înţelegem pe deplin ce s-a întâmplat. Investigaţiile jurnaliştilor români au fost foarte utile, mai ales cele care au scos la iveală faptul că Georgescu provine din cercurile de influenţă ale fostei Securităţi, care încă au reprezentanţi în instituţiile de astăzi.

Reacţia oamenilor din Bulgaria a fost, în general, pozitivă. Mulţi au spus: „Bravo, românilor! Bravo, statului român! Uite cum au tăiat craca duşmanului!”. Aceasta a fost prima reacţie a multor oameni la decizia CCR-ului. Ei au considerat că instituţiile române au avut curaj şi au făcut acest lucru.

Desigur, au existat şi alte opinii. Există şi ziarişti care nu sunt independenţi în Bulgaria, l-au lăudat pe Călin Georgescu şi au afirmat că el nu reprezentă o ameninţare reală.

Reporter: Care ar fi sfatul tău pentru români, ca bulgar, având în vedere că în ţara ta influenţa rusească a fost mult mai puternică şi haosul politic a fost mai mare de-a lungul anilor?

Mie mi se pare că în primul rând aceste cercuri de influenţă au un scop clar: să dezbine popoarele noastre. De aceea, cred că discursul de unitate trebuie să fie promovat. Să fim împreună. (...) Politicienii trebuie să recâştige încrederea poporului român, trebuie să încerce să vorbească cu toate straturile din această ţară, şi să-i convingă că împreună, români, bulgari şi toţi europenii, vom fi mai bine decât dacă suntem dezbinaţi.

Materialul video poate fi urmărit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor